Kiderült: súlyos függőséget okoz a fánk és a pizza

pizza, fánk, pizza és fánk
American Food
Vágólapra másolva!
A kutatók azt állítják, hogy az olyan termékek, mint a fánk, a cukros gabonafélék és a pizza megfelelnek azoknak a hivatalos kritériumoknak, amelyek miatt a cigarettát az 1990-es években kábítószerként határozták meg.
Vágólapra másolva!

Ezek közé tartozik a kényszeres használat és a hangulatváltoztató hatás az agyra, valamint a függőséget erősítő vagy sóvárgást kiváltó tulajdonságok vagy összetevők.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - amelyek közé olyan dolgok is tartoznak, mint az üdítők, chipsek, sütemények és cukorkák - nagy mennyiségben tartalmaznak természetellenes ízesítőket, tartósítószereket és édesítőszereket. Ezek a tulajdonságok adják finom ízüket, de egyben magas kalória-, zsír-, cukor- vagy sótartalmúvá is teszik őket, ami növeli az elhízás és más krónikus betegségek kockázatát.

A pizza is függőséget okoz Forrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Dr. Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora által vezetett kutatók a DailyMail.com-nak elmondták, hogy ezek az élelmiszerek inkább hasonlítanak a kábítószerhez, mivel ízük és állaguk mennyire távol áll a természetes ételektől.

„Ezek iparilag előállított anyagok, amelyeket úgy terveztek, hogy cukrot és zsírt juttassanak be a szervezetbe" - mondta Dr. Alexandra DiFeliceantoni, a Virginia Tech Egyetem egészségmagatartás-kutató professzora. „Ezek már nem élelmiszerek. Ezek olyan termékek, amelyeket nagyon jól megterveztek, hogy függőséget okozó anyagokat kézbesítsenek."

A kutatók azt szeretnék, ha korlátoznák ezeknek az élelmiszereknek a gyerekeknek szóló népszerűsítését ugyanúgy, ahogyan a nikotinreklámok sem irányulhatnak a gyerekekre.

Dr. Gearhardt és Dr. DiFeliceantoni a nikotin függőséget okozó anyagként való meghatározásához használt kritériumok a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekre is alkalmazhatók.

A legfontosabb kényszeres használat, amit úgy írtak le, hogy az illető akkor is meg akarja enni ezeket az élelmiszereket, ha tisztában van azzal, hogy mennyire egészségtelenek.

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek utáni vágy hasonló a nikotin okozta függőséghez Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Dr. Gearhardt az ételek zsír- és cukortartalmát okolta azért, hogy függőségi reakciót vált ki az agyban. Bár több kutatásra van szükség az egészségtelen ételekkel kapcsolatban, hogy meghatározzák, pontosan hogyan hatnak az agyra, úgy véli, a gyorsaság, amellyel a szervezet feldolgozza őket, szerepet játszhat.

A kutatók szerint ezek a gyors hatású szerek hasonlóak ahhoz, ahogyan a nikotin, az alkohol és a kokain hat a szervezetben. Ezeknek az ételeknek a magas cukor- és zsírtartalma az ember agyában lévő dopaminreceptorokra is hatással van.