Mérgező lehet a legnépszerűbb konyhai eszköz

főzés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a főzőeszközökkel való érintkezés után rengeteg apró műanyagrészecske kerülhet az ételeinkbe - írja a Science Alert.
Vágólapra másolva!

A teflonnal bevont tapadásmentes edények és serpenyők használatuk és mosogatásuk során fokozatosan elveszítik bevonatukat, ami problémát jelenthet az ételek elkészítésekor. Nehéz azonban megállapítani, hogy mennyi műanyag szabadul fel.

Az új kutatás a mikro- és a nanoműanyagokat vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy idővel jelentős mennyiségű műanyagdarab kerülhet szervezetünkbe a sütés-főzés után.

- mondja Youhong Tang, az ausztráliai Flinders Egyetem gépész- és anyagmérnöke.

Hogy felmérjék a kockázatot, a kutatócsoport teflonbevonatú edényeket vágott apró darabokra, majd a főzési folyamat szimulálása során különböző anyagokból készült tárgyakat érintettek a főzőedényekhez meghatározott ideig.

A számok szerint egy sérült bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során; az eredmény 30 másodperces főzési időn alapul.

Aggodalomra ad okot, hogy a teflon (vagy politetrafluor-etilén) az úgynevezett "örökkévaló vegyi anyagok" családjába tartozik, azaz olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek tartósan megmaradnak a környezetben. A per- és polifluor-alkil anyagokat (PFAS) már számos egészségügyi problémával hozták összefüggésbe. Emiatt érthető, miért aggódnak most a szakemberek.

Illusztráció Forrás: Phanie via AFP/BURGER/PHANIE/Burger

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek.

Azt mindenesetre megjegyzik, hogy egy bizonyos idő elteltével érdemes lenne megszabadulni a főzőedényektől és a serpenyőktől, vagy a gyártóknak ellenállóbb teflonbevonattal kellene ellátniuk termékeiket.

A kutatócsoport azt is elismerte, hogy a mikroszkopikus méretű műanyagok mérése és értékelése nehézkes, így mindenképpen fejleszteni kell az alkalmazott módszereket.

Az eredményeket a Science of The Total Environment című szakfolyóiratban közölték.