Szokatlan felfedezést tettek az egykori azték fővárosban

szimbólum, azték
A szakemberek összesen 11 szimbólumot fedeztek fel a 8,4 méteres szakaszon
Vágólapra másolva!
Az események furcsa játéka révén a mexikói kutatóknak újra be kellett temetniük egy most felfedezett, szokatlan régészeti emléket, amelyet Mexikóváros külvárosában találtak. A felfedezés egy fontos történelmi felfedezést rejt.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó felfedezés egy alagút, amelyet évszázadokkal ezelőtt építettek az Albarradón de Ecatepec részeként: egy gátakból és vízi utakból álló árvízvédelmi rendszer, amely Tenocstitlan történelmi városának védelmét szolgálta az emelkedő víztől.

Az Azték Birodalom fővárosa számos gátrendszert rejtett, hogy megakadályozza az özönvízszerű esőzések okozta áradásokat.

A spanyol hódítók eleinte azonban nem vették észre a bennszülött infrastruktúrának találékonyságát, ezért a korai években számos korábbi építményt leromboltak.

A szakemberek összesen 11 szimbólumot fedeztek fel a 8,4 méteres szakaszon Forrás: CEN/INAH

– írják a kutatók a ScinceAlert online tudományos portál cikkében.

Évszázadokkal később az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei felfedeztek egy ilyen jellegzetességet és 2019-ben találtak egy alagutat is, amely az azt létrehozó kultúrák egyedülálló szintézisét őrizte meg. Ez utóbbi mindössze 8,4 méter hosszú volt és csak a kolosszális Albarradón de Ecatepec emlékmű egy kis részét képviseli, amelyet több ezer bennszülöttel építettek.

A szakemberek összesen 11 szimbólumot fedeztek fel: többek között egy háborús pajzsot, egy ragadozómadár fejét és esőcseppeket.

Úgy vélik, ezeket Ecatepec és Chiconautla nem spanyol lakosai építhették be az alagútba, akik az Albarradón de Ecatepec megépítésében segítettek. A gát hispán kor előtti ikonográfiát tartalmazott és az általános felépítése azt sugallta, hogy a spanyolok voltak a felelősek a tervezésért.

És bár a kutatók szerették volna felfedezésüket nyilvánossá tenni, hogy bemutathassák az azték és spanyol kulturális elemek szokatlan, évszázados fúzióját, de nem várt nehézségekbe ütköztek.

Az INAH kutatói ezért tavaly bejelentették , hogy a kiállítás megfelelő megépítéséhez és a figyelemre méltó építmény védelméhez szükséges források hiányában az alagútszakaszt még egyszer be kell zárni, hogy ne sérüljön és ne rongálhassák meg. Most egy speciális falazatot építenek a jelek védelmére, majd földdel helyreállítják a gondosan feltárt helyet.