Ijesztő felfedezés: a kézfertőtlenítők egy része rákkeltő anyagot tartalmazhat

Woman using alcohol rub. coronavirus hand sanitizer sanitiser gel for clean hands hygiene corona virus spread prevention. limb upper limb liquid hospital hygiene alcohol hand rub pouring prevention protection RNA virus coronaviridae coronavirus body-care
Woman using alcohol rub. coronavirus hand sanitizer sanitiser gel for clean hands hygiene corona virus spread prevention. Coronavirus hand sanitizer sanitiser gel for clean hands hygiene corona virus spread prevention. (Photo by CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP)
Vágólapra másolva!
A Kínában, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban gyártott kézfertőtlenítők ezreit vették le a polcokról 2021 áprilisa és idén szeptember között.
Vágólapra másolva!

A gélek és sprayk - amelyek a Covid-járvány idején váltak főszereplővé - veszélyes mennyiségű benzolt tartalmaztak. A benzol rákkeltő anyag, amely az amerikai kormány által összeállított legveszélyesebb oldószerek listájának élén áll.

A múlt hónapban több mint egymillió flakon szárazsampont hívtak vissza a benzolszennyezéstől való félelem miatt.

Összesen 21 márkájú kézfertőtlenítőt hívtak vissza, vagy vezettek be behozatali tilalmat rájuk (ezek a márkák Magyarországon nincsenek forgalomban).

Egyes kézfertőtlenítők rákot okozó benzolt tartalmazhatnak Forrás: BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

Úgy tűnik, hogy a termékek némelyike a gyerekeket célozta meg, mivel a csomagoláson többek között a Star Wars Yoda karaktere, Disney-figurák és Pókember szerepelnek.

A benzol a kezekre dörzsölve még viszonylag kis dózisban is beszivároghat bőrön keresztül a véráramba, ahol megakadályozhatja a sejtek megfelelő működését. Ismert, hogy leukémiát és más vérbetegségeket okoz.

A visszahívások és tilalmak meghatározott terméktételekre vonatkoztak, és sok termék került vissza a polcokra, miután a szennyeződés problémáját megoldották. Néhány külföldön gyártott terméket azonban teljesen betiltottak, miután nem tettek eleget az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) visszahívásra vonatkozó kérésének.