Rangos díjjal tüntették ki a Tejútrendszer forradalmi jellegű 3D-s feltérképezését

Tejútrendszer
A nyári égbolton látható Tejút a galaxis középpontja irányában lévő csillagsűrűsödés
Vágólapra másolva!
A galaxisunk legnagyobb és legpontosabb háromdimenziós térképét készítő Gaia űrtávcső munkájáért felelős konzorcium kapja a 2023-as Lancelot M. Berkeley - New York Community Trust "Érdemes Munka a Csillagászatban" Díját.
Vágólapra másolva!

Történelmet írt a Gaia a galaxissal kapcsolatos ismereteinkben

A nemzetközi társulásban Magyarországot az ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársai és számos más magyar kutató képviseli. Mint a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSKF) hétfői közleményében írták, a Gaia kollaboráció a Tejútrendszer forradalmi, többdimenziós térképének létrehozásáért kapja a 2023-as Berkeley díjat.

A Gaia űrteleszkóp illusztrációja Forrás: European Space Agency - D. Ducros, 2013

Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve 2013-as indítása óta a galaxisunk csaknem 2 milliárd csillagának rögzítette a pozícióját, távolságát, színét és saját mozgását. "A Gaia három nagy adatkibocsátása sokáig fog még hatalmas jelentőségű eseményként szerepelni a csillagászat történelmében, amely elősegítette globális együttműködések kialakítását annak érdekében, hogy jobban megértsük saját galaxisunk eredetét, szerkezetét és sűrűségét" - írták a közleményben.

A nyári égbolton látható Tejút a galaxis középpontja irányában lévő csillagsűrűsödés Forrás: Curtin News/Curtin University

Az American Astronomical Society (AAS) alelnökei az AAS alá tartozó tudományos folyóiratok főszerkesztőjével közösen választják ki minden évben a Berkeley díj nyertesét, a megelőző 12 hónap tudományos publikációi alapján. A Gaia csapatát elsősorban annak az Astronomy & Astrophysics című szaklapban, 2021 májusban megjelent publikációnak elismeréseként jutalmazzák, amelyik a Gaia akkori adatkibocsátása mögötti felmérés tulajdonságait, illetve első tudományos eredményeit írja le.

Magyarok készítették el a fiatal csillagok eddigi legrészletesebb katalógusát

"Az égboltfelmérés elképesztő pontosságának és az óriási adatmennyiségnek köszönhetően a Gaia teljesen átformálta a csillagokhoz és a Tejútrendszerhez való viszonyunkat" - írták, kitérve rá, hogy az eddigi három adatkatalógus magában foglalja az eddigi legnagyobb alacsony felbontású spektroszkópiai és radiális sebesség-felmérést,

és részletes infomációkat tartalmaz a Tejútrendszer nagyjából 1,8 milliárd csillagára vonatkozóan,

beleértve 10 millió változócsillagot és 813 ezer kettőscsillagot.

A Gaia űrszonda, a Tejútrendszer (középen), és az Antlia 2 "szellemgalaxis" művészi ábrázolása Forrás: NASA/ESA

Mindemellett a Gaia úttörővé vált az extragalaktikus és a naprendszerbeli csillagászatban is, mivel a katalógus tartalmaz 3 millió galaxist, 2 millió kvazárt (fényes, távoli galaxismagokat), és 156 ezer kis égitestet a Naprendszerből, köztük földközeli és főövi aszteroidák, valamint Neptunuszon túli objektumok adatait is.

A Gaia harmadik adatkibocsátását világszerte üdvözölték a kutatók 2022. június 13-án, ami közel 50, a Gaia csoport által készített tudományos publikáció kíséretében jelent meg.

A Tejútrendszer centrumának képe Forrás: Susan Stolovy (SSC/Caltech) et al., JPL-Caltech, NASA

Ezek közül egy készült magyar vezetéssel,

Marton Gábor és munkatársai fiatal csillagok eddigi legnagyobb katalógusát állították össze azok fényváltozásai alapján.

"Az AAS és a New York Community Trust hálával tartozik és gratulál annak a több száz tudósnak, mérnöknek, a műszaki és adminisztratív személyzet tagjainak az Európai Űrügynökségnél, akik létrehozták ezt a világképet átalakító missziót.

A Gaia kollaboráció készítette el a tejútrendszer eddigi legrészletesebb térképét ( a kép illusztráció) Forrás: NASA

A Gaia örökre beírta magát az emberiség kozmikus felfedezéseit tartalmazó könyvébe" - írták az AAS alelnökei a közleményben.

Több száz kutató dolgozott a páratlan vállalkozásban

A Gaia katalógusokat a Gaia Adatfeldolgozó és Elemző Konzorcium (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC) készíti, amely egy több száz kutatóból és mérnökből áll kollaboráció, a világ minden tájáról.

A Gaia harmadik adatkatalógusának elkészítésében a CSFK Csillagászati Intézetének kutatói közül Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Kun Mária, Marton Gábor, Molnár László, Nagy Zsófia, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza vett részt.

A Tejút a Csendes-óceán déli részén elhelyezkedő Cook-szigetekhez tartozó Mangaia-szigetekről nézve Forrás:https://www.space.com/19915-milky-way-galaxy.html

A Berkeley díjat a Gaia kollaboráció részéről Anthony Brown (Leideni Obszervatórium, Hollandia), a DPAC végrehajtó bizottságának elnöke fogja átvenni, beszédére pedig 2023. január 12-én kerül sor a Seattle Convention Centerben – közölték.

A Berkeley Díj, amit 2011 óta évente adományoz az Amerikai Csillagászati Egyesület (AAS), a New York-i Közösségi Tröszt (New York Community Trust) egyik ösztöndíjának támogatásával, pénzjutalmat, valamint meghívást jelent az Egyesület téli konferenciájára, amit Seattle-ben rendeznek meg. A Gaia Kollaboráció kutatói e rangos szakmai rendezvényen tarthatnak záróelőadást.

(Forrás: MTI)