A macskaféléket idővel egyre kisebb méretűre tenyésztették

macska
Egy egyszerű teszt segíthet azonosítani az egyes viselkedési mintázatokat
Vágólapra másolva!
Egy új nemzetközi projekt a macskák eredetét és történetét tanulmányozza, amely során a kutatók az ősi macskafélék Európába vándorlásának bizonyítékait is vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások a közel-keleti vadmacska, a modern házimacskák ősének DNS-ét gyűjtötték össze Közép-Európa ősi lelőhelyeiről, időszámításunk előtt 3000-ig. Az ilyen leletek évezredekkel előzték meg a házimacskák megtelepedését a régióban, ami a feltételezések szerint a római korban történt.

– mondta Dr. Danijela Popović, a Varsói Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A szakemberek ezúttal ötvözték a paleogenetikát, a zooarcheológiát és a radiokarbonos kormeghatározást a macska eredetének és történetének tanulmányozása érdekében Közép-Európában. Előzetes eredményeiket az Antiquity tudományos folyóiratban tették közzé. Az egyik legfontosabb eredményük, hogy

megtalálták a közel-keleti vadmacska génjeit az európai példányokban a neolitikum előtt.

Ez abban az időben történt, amikor az első farmerek elkezdtek Európába vándorolni.

A macskafélék vándorlási útvonalát térképezték fel Forrás: MusicFox Fx/Unsplash

– magyarázta Dr. Popović, aki szerint ez az idővonal sok további kérdést vet fel ezzel a vándorlással kapcsolatban.

A tudósok kíváncsiak lennének arra is, hogy kialakult-e kapcsolat a korai macskák és az ősi gazdálkodó közösségek között, vajon milyen messzire jutottak el az állatok Európába, és van-e bizonyíték arra, hogy párosodtak az őshonos európai vadmacskával. A csapat azt reméli, hogy projektjük fényt deríthet ezekre a kérdésekre.

A kutatók emellett szeretnék a most nyert, nagy felbontású adatok segítségével meghatározni, hogy mikor és hogyan jelentek meg a házimacskák Közép-Európában.

Ezzel megrajzolhatják a vándorlási útvonalaikat is, ami megmutathatja, hogyan kapcsolódtak az emberi történelemhez és milyen hatással volt az európai vadmacska természetes populációjára.

A kutatók úgy gondolják, hogy eredményeik jelentősek lesznek az európai vadmacskák megőrzése szempontjából. Azt azonban már megállapították, hogy a házimacskákat idővel tenyésztették kisebb méretűre: a fizikai változások elemzése ugyanis feltárta, hogy a római házimacskák átlagosan nagyobbak voltak, mint modern társaik. A következő néhány évszázad során méretük csökkent, és a középkorban valamivel kisebbek lettek, mint a mai, modern macskák.