Megfejtették az ókori egyiptomi múmiatetoválások egy szent motívumát

múmia, tetoválás
A Deir el-Medina egyik múmiáján talált ősi tetoválások rekonstrukciója infravörös fotózással
Vágólapra másolva!
A Nílus partján fekvő ősi városban feltárt két nő mumifikálódott bőrét tetoválások díszítik. Ezek a bizonyítékok arra utalnak, hogy a hát alsó része már több mint 3000 éve divatos tetoválási hely.
Vágólapra másolva!

A The Journal of Egyptian Archeology tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók két női múmiáról számoltak be. Egyiket nagyjából egy évszázaddal ezelőtt ásták ki Deir el-Medina helyéről, de a szakértők csak a közelmúltban vették észre a fekete elszíneződést a bőrén.

Közvetlenül a tompora fölött egy tartósra rajzolt gyémántsáv található, ami hasonló a sírok mennyezetén látható mintákhoz.

A kutatók által elemzett második női múmiát 2019-ben találták meg, de a hát alsó tetoválása csak infravörös fotózással vált láthatóvá. Az itt rejtőző, szimmetrikus minta kissé eltér a korábban felfedezett tetoválásoktól, amelyen vízminta és egy növénysor látható. A kutatók úgy gondolják, hogy ez talán a Nílus partját ábrázolhatja, ahová a nők jártak, hogy nyugalmat találjanak a terhességük vagy menstruációjuk során.

Az egyik Deir el-Medina egyiptomi múmiáján lévő tetoválás rekonstrukciója: a bőrön még mindig látható vonalak feketével Forrás: A. Austin

A jelenetet egy „szem" figyeli , amely az egyiptomi Hórusz istent ábrázolja, amely a gyógyulást, a jólétet és a védelmet jelképezi.

Nem ezek azonban az egyetlen női múmiák, akiken tetoválást találtak. Az első ilyen múmiát 1891-ben tárták fel Egyiptomban és az azóta eltelt évtizedekben Dier el-Medinában hét másikat is felfedeztek, köztük a korábban említetteket. Néhány múmián nem csak a hát alsó részén, hanem a nyakon és a csípőn is tetoválást találtak.

A 20. században feltárt múmia csípőjén például egy Bész egyiptomi istenre emlékeztető kép látható, aki többek között a terhes nők védelmezője is volt.

Számos tetoválás a csípő és a hát alsó részén található, ami szintén arra utalhat, hogy „funkciójuk" a szaporodáshoz kapcsolódik.

– írták a friss elemzés szerzői, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Talán a hát alsó részének tetoválását először a női fájdalom elleni védekezés módjaként használták.

A Deir el-Medina egyik múmiáján talált ősi tetoválások rekonstrukciója infravörös fotózással Forrás: A.Austin

A szakemberek szerint a Nílus partján fekvő mocsár egyfajta megnyugtató hely lehetett a nők számára, ezért a tudósok szerint esélyes, hogy az ókori Egyiptomban a nők pont azért tetováltatták a hátuk alsó részére ezt a szentélyt, hogy bárhová is menjenek, „magukkal" vigyék nyugtató erejét.

De nem minden Egyiptomban felfedezett, felnőtt női múmiát tetováltak. Néhány jól megőrzött bőr csupasznak tűnik, míg másokat több mint harminc tetoválás borít.