Őssejtterápiával is gyógyítják a Crohn-betegség egyik változatát

Diseased colon, illustration 3d rendering graphic artwork medical human anatomical unhealthy abnormal organs inside internal transparent inflamed pain painful inflammation injury infection female irritable bowel syndrome disorder rectal colitis crohn inte
Beteg vastagbél számítógépes illusztrációja
Vágólapra másolva!
A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely a lakosság mintegy 0,5 százalékát sújtja, és az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti. Magyarországon kb. 45-50 ezer Crohn-beteg él. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központban (KK) 2022. november 15-én történt meg az első két betegnél az őssejtbeültetés, így mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség esetén az úgynevezett őssejt terápiára, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem.
Vágólapra másolva!

A Crohn-betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

– mondta Dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa. – Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikó faktorokról beszélhetünk: ilyenek a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás.

Hozzátette: a Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés, és a görcsös hasi fájdalom.

A Crohn-betegség sikeres kezelése gasztroenterológus belgyógyász és sebész közötti szoros együttműködést igényel.

Beteg vastagbél számítógépes illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

A gyógyszeres biológiai terápia mellett végbélsipolyok esetén a sebészek egy speciális, a váladék ürülését segítő fonalat helyeznek be, mely lehetővé teszi a fokozatos gyógyulást.

A végbél körüli Crohnos sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejt terápia, amely során közvetlenül a járatba történik az őssejtek befecskendezése.

Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placeboval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás szignifikánsan magasabb volt az őssejtes csoportban.

– adott hangot örömének Dr. Baracs József.

A PTE Klinikai Központban mostantól tehát lehetőség van a Crohn-betegek végbélsipolyainak ezzel a módszerrel történő gyógyítására az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében. Az őssejtek sajátja, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását.