Kegyetlenül szenvednek a madarak az olajszennyezés miatt

olajszennyezés
Egy madár a Fekete-tengeren történt, 2007-es olajszennyezés után
Vágólapra másolva!
Emlékezetes esemény volt a világ számára, amikor 2010-ben egy BP olajfúrótorony katasztrofális meghibásodást szenvedett. Elkezdett olajat lövellni a tengerbe, ami az emberiség történetének egyik legrosszabb környezeti katasztrófájává vált. Az olajszennyezés címlapokra került és a vállalat heves kritikákat kapott, végül pedig bírsággal sújtották. De az olajszennyezések, különösen a kisebbek, nem mindig kerülnek a híradások központjába.
Vágólapra másolva!

Az olajszennyezések gyakrabban történnek, mint gondolnánk, ám a helyi médián kívül ritkán kapnak nagy figyelmet. De a kisebb kiömlések is súlyos károkat okozhatnak. Az olajszennyezés jelentős fenyegetést jelent, amelytől a tengeri madarak fokozottan szenvednek.

A probléma abból adódik, ahogy az olaj kölcsönhatásba lép a vízzel és a madarak tollaival.

Amikor ugyanis az olaj a vízbe kerül, vékony fényt kölcsönöz a víznek. Emma Murphy, az University College Cork munkatársa és kollégái szerették volna látni, hogy az olaj hogyan hat a tollazatra.

A Royal Society Open Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a tollak számos fontos szerepet töltenek be a madarak életében: megtartják a hőt, miközben úgymond „vízállóvá" teszi azokat; ez két alapvető fontosságú tényező a tengeri madarak számára. Az olaj rontja ezeket a képességeket, és korábbi tanulmányok már kimutatták azt is, hogy az olajjal szennyezett madarak gyorsabban kihűlnek, vizesek és kisebb az úszóképességük.

Egy madár a Fekete-tengeren történt, 2007-es olajszennyezés után Forrás: Marine Photobank

A szakemberek a vizsgálatukhoz kontúrtollakat (a test körvonalát meghatározó tollakat) használtak, amiket különböző vastagságú olajfénynek tett ki, mérve a vízáteresztéssel szembeni ellenállásukat, a tömegnövekedést és a tollrudak csomósodását.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy még egy rendkívül vékony, 0,1 mikrométer vastag olajréteg is elegendő ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a toll szerkezetét és a „vízszigetelést".

– mondta Murphy a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez a tanulmány csak egy fajt vizsgált, de az eredmények kiterjeszthetők más fajokra is, amelyek a vízhatlan tollazatra támaszkodnak ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak hosszú ideig a tengeren.