A téli napfordulóhoz igazították ezt az egyiptomi sírt

Qubbet el-Hawa
Qubbet el-Hawa temetkezési helyeit régóta rejtély övezi
Vágólapra másolva!
A Malagai Egyetem (UMA) és a Jaen Egyetem (UJA) régészeiből álló csapat felfedte a legrégebbi ókori sírt, amely a téli napfordulóhoz igazodik.
Vágólapra másolva!

A 33. számmal jelölt sír Qubbet el-Hawa nekropoliszában található, amely a Nílus nyugati partján, Asszuán városával szemben fekszik. A „szélkupola" az ókori Egyiptom régi és középső birodalmából származó ősi nemesek és papok nyughelyéül szolgált.

A régészek most azonosítottak egy sírt, amely a téli napforduló napfelkeltéje felé irányul, hogy a temetkezési helyet „fényben fürdesse",

A sírt először 2008 és 2018 között tárták fel: a szakemberek akkor úgy gondolták, hogy feltehetően Heqaib-ankh helytartó temetkezési helye, aki a XII. dinasztia idején, időszámításunk előtt 1830 körül élt.

Az UMA kutatói tanulmányukat az úgynevezett Dialux Evo szoftverrel készítették, amely az képes volt az ókori nap helyzetét reprodukálni a horizonthoz képest.

Eredményeik azt sugallják, hogy az egyiptomiak képesek voltak kiszámítani a nap helyzetét és sugarainak irányát az emlékműveik megtervezéséhez.

Qubbet el-Hawa temetkezési helyeit régóta rejtély övezi Forrás: Wikimedia Commons

A Mediterranean Archaeology and Archaeometry című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a temetkezési kápolna tájolásának és a kormányzó szobor elhelyezkedésének kiszámítása egy méter hosszú, kétkönyökös rúd, egy négyzet és néhány köpeny felhasználásával történhetett.

– mondta a felfedezésről a Malagai Egyetem kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Míg a téli napforduló a napfény győzelmének kezdetét jelentette a sötétség felett, addig a nyári napforduló általában egybeesett a Nílus éves áradásának kezdetével.

Kiemelte: így mindkét eseménynek fontos szimbolikája volt, amelyek az elhunyt helytartó feltámadásához köthetők.