Meglepő adat derült ki a mocsári teknős ragaszkodásáról

mocsári teknős
Mocsári teknős (Emys orbicularis).
Vágólapra másolva!
Szokatlan felfedezést tett 2022. július 9-én a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Barcsi borókás területén igazgatóságunk megbízásából teknős felmérést végző kutató, aki az Aranyospusztai-tó gátján található tojásrakó helyen mérte fel a mocsári teknősöket – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.
Vágólapra másolva!

A szakemberek jeleket vettek észre az egyik nőstény páncélján, majd a jelzést közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy 2006-ban genetikai vizsgálat céljából befogott egyedről van szó.

– mutatott rá Molnár Dániel, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársa. – Ez a tény is jól mutatja a mocsári teknősök ragaszkodását megszokott élőhelyükhöz.

Hozzátette: a teknősök számára kedvező vizes-mocsaras területek kiterjedése már a folyószabályozások óta jelentősen csökken, az utóbbi időszakban pedig a klímaváltozással járó szárazodás méginkább veszélyezteti a faj élőhelyeit.

Mocsári teknős (Emys orbicularis) Forrás: KNP

A folyamat szembetűnő a Barcsi borókásban is, ahol a jelentős kiterjedésű Nagyberek az idei évre teljesen kiszáradt, miként a fellelt teknős élőhelyéül szolgáló tórendszer néhány tagja is és valamennyi tóban kritikusan alacsonyra süllyedt a vízszint a nyár folyamán.

A szakemberek szerint így az egyre veszélyeztetettebb mocsári teknős populációk nyomonkövetésének jelentősége is megnő. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban indította újra a Dráva-monitoring programot, ennek keretében történik a Barcsi borókásban és egyéb alkalmas Dráva-menti élőhelyeken a mocsári teknősök évenkénti felmérése is.