48 ezer éves félelmetes kórokozót ébresztettek fel

Verhojanszk, klímaváltozás
Verhojanszkban mérték Szibéria legmagasabb hőmérsékleté: 2020. június 20-án 38 °C-os maximumot
Vágólapra másolva!
Több mint 48 ezer éve a jég fogságában szunnyadó vírust ébresztettek fel a kutatók. A kísérlet kockázatos, a szakértők szerint azonban mégis szükséges, mert a felmelegedéssel az állandóan fagyott talaj, a permafroszt lassan, de biztosan felenged, ez pedig az egész világra kockázatot jelent.
Vágólapra másolva!

Az új, még lektorálásra váró tanulmányban a kutatók leírták, hogyan azonosítottak és élesztettek újra 13, különböző rendszertani csoportba tartozó vírust. A kórokozók mindegyike az orosz távol-keleti területekről gyűjtött jégmintákból származik.

Az egyik „felébresztett" vírus az elmúlt 48 500 évet a jég fogságában töltötte.

Három, korábban nem ismert vírust is találtak, ezek fagyott mamutürülékben voltak, és nagyjából 27 000 évesek. A három kórkozó a Pithovirus mammut, Pandoravirus mammut és Megavirus mammut nevet kapta. További két új vírust izoláltak egy szibériai farkas (Canis lupus) megfagyott gyomrából. Ezek a Pacmanvirus lupus és Pandoravirus lupus nevet kapták.

Szibériai táj Forrás: AFP/Love Dalén

Az említett vírusok a kutatók elmondása szerint szerencsére csak amőbákat fertőztek, de a kísérletek eredménye alapján újra aktív kórokozókká tudnak válni; továbbra is képesek behatolni a sejtbe, ahol replikálni tudják magukat.

A francia Aix-Marseille University kutatói már korábban is felélesztettek egy 30 000 éve inaktív vírust, a mostani teljesítményük azonban világrekordnak tekinthető. Ilyen ősi vírusokat még nem sikerült visszahoznia a szakembereknek.