Az Iliászt eleveníti fel ennek a római villának a padlója

római mozaik
A római villa feltételezett étkezőjében az Iliász jeleneteit ábrázolják a mozaikok
Vágólapra másolva!
A Történelmi Anglia és a Leicesteri Egyetem régészei egy második mozaikot tártak fel a korábbi, 2020-as mozaikfelfedezés helyén, az angliai Rutland-ben. Utóbbi esetben a szakemberek egy olyan maradványra bukkantak, amely az Iliász legendás hősének, Akhilleusznak és a trójai Hektor herceggel vívott harcának történetét ábrázolja. A műalkotások egy nagy villaépület étkezőjének padlóját képezik, amelyet a Krisztus utáni 3. és 4. században, a késő római korszakban laktak.
Vágólapra másolva!

Az Iliász (amelyet Ilion énekeként is emlegetnek) egy ókori görög költemény daktilos hexameterrel, amelyet hagyományosan a szerző és költő Homérosznak tulajdonítanak. Az Iliász a trójai háború idején játszódik, ahol Agamemnon király vezette mükénéi görög királyságok koalíciója ostromolja Trója városát. Az Iliász a nyugati irodalom legrégebbi fennmaradt alkotásai közé tartozik, és Agamemnon és Akhilleusz viszályairól mesél.

A 2020-as geofizikai vizsgálat és a további régészeti értékelések számos, úgynevezett alátámasztó épületet találtak, köztük folyosós istállókat, egy lehetséges fürdőházat, kör alakú építményeket és egy sor határárkot.

A 2022-ben zajló ásatások most feltártak egy nagy csarnokot is a fő villaépülettől 50 méterre, amely valószínűleg egy ősi pajtaépület lehetett, amelyet eredetileg fából építettek, majd a Krisztus utáni 3. vagy 4. században alakították át kővé. Az építmény egyik végét mezőgazdasági vagy kézműves munkákra használták, míg a másik végét egy kiterjedt háztartási terület képezte, melyben fürdőrészleg volt, meleg (laconicum) és hideg (frigidarium) helyiségekkel.

A római villa feltételezett étkezőjében az Iliász jeleneteit ábrázolják a mozaikok Forrás: University of Leicester

A tudósok bizonyítékokat találtak a kifinomult padlófűtésről, amely különböző technikákat alkalmazott a változó hőmérséklet fenntartására és a falakba épített fűtőcsatornákat.

Feltételezések szerint az épületen kívül elhelyezett víztartály padlóját használták fel a víz összegyűjtésére a tetőről.

A csapat most a fő villára összpontosított, ahol csiszolt márványtöredékeket, törött kőoszlopokat és festett falvakolatot talált. A legfigyelemreméltóbb az étkezőbe vezető folyosókon rejtőző mozaikok bizonyítéka, amelyek közül az egyik viszonylag sértetlen, és bonyolult geometriai mintázattal rendelkezik;

utóbbi valószínűleg ugyanabból az építési időszakból származik, mint a trójai háborús mozaik.

Az új felfedezések további bizonyítékokkal szolgálnak arra vonatkozva, hogy a villában egy gazdag egyén lakott.

– mondta Duncan Wilson, a Történelmi Anglia vezérigazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A válaszok világosabbá válnak, ahogy a bizonyítékokat a következő néhány évben egy szakértői csoport megvizsgálja.

Hozzátette: munkájuk segíthet megérteni ennek a villakomplexumnak a történetét és jelentőségét a római kori Nagy-Britannia megértésében.

John Thomas, az ULAS igazgatóhelyettese és az ásatások projektmenedzsere szerint nehéz túlbecsülni ennek a római villakomplexumnak a jelentőségét a késő római britanniai élet megértésében. Míg az egyes épületek vagy kisebb méretű villák korábbi ásatásai pillanatképet adnak, a rutlandi felfedezés sokkal teljesebb, és tisztább képet biztosít az egész komplexumról.