Kiderült: eddig nem ismert, súlyos mellékhatások több fájdalomcsillapítónál

fejfájás
Vágólapra másolva!
A kopásos ízületi gyulladásra szedett gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (ibuprofén, naproxén) idővel súlyosbíthatják a térdízület gyulladását, derült ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, az oszteoartritisz több mint 500 millió embert világszerte. Degeneratív ízületi betegség, amely során a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ami fájdalmat, merevséget és a térd megdagadását okozza.

Oszteoartritiszre gyakran írnak fel nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket (rövidítve NSAID), közülük a két legismertebb gyógyszer az ibuprofén és naproxén. Keveset tudunk azonban arról, hogy ezek a gyógyszerek hosszú távon miként befolyásolják a betegség előrehaladását.

– idézi a tanulmány vezető szerzőjét a SciTech Daily tudományos portál. A szakértő szerint a mozgásszervi betegségre sokan NSAID-okat szednek, ezek hosszú távú hatásait azonban még nem vizsgálták.

A kutatók a térdet érintő oszteoartritiszes eseteknél elemezték az NSAID-használat és az ízületi hártya gyulladása (synovitis) közötti összefüggést, valamint azt, hogy a készítmények szedése idővel hogyan befolyásolja az ízület szerkezetét.

A vizsgálat során 277, közepes vagy súlyos oszteoartritiszes beteget vizsgáltak. Az alanyok olyan betegek voltak, akik a kiindulási és a négyéves követési időszak között legalább egy évig tartósan NSAID-kezelésben részesültek. Őket egy 793 fős, NSAID-kezelésben nem részesülő kontrollcsoporttal hasonlítottak össze. Minden résztvevőnél 3T MRI-vizsgálatot végeztek a kezdeti időszakban és négy év elteltével. A felvételeket a gyulladás biomarkerei alapján osztályozták. A porc vastagsága, összetétele és más MRI-mérések nem invazív biomarkerekként szolgáltak az ízületi gyulladás progressziójának értékeléséhez.

Az eredmények nem mutatták ki a NSAID-használat hosszú távú előnyeit. Az ízületi gyulladás és a porc minősége rosszabb volt a kiinduláskor a NSAID-ot szedő résztvevőknél, mint a kontrollcsoportnál, és a négyéves követés során az állapotuk tovább romlott.

„Gyulladáscsökkentő hatásuk miatt az utóbbi években gyakran írtak fel oszteoartritiszben szenvedő betegeknek NSAID készítményeket, ezt a gyakorlatot viszont az új eredmények fényében felül kellene vizsgálni, mert nem tudtunk kimutatni az ízületi gyulladásra gyakorolt pozitív hatásokat" – írta a kutató.

Illusztráció Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken"

Dr. Luitjens szerint több lehetséges oka is van annak, hogy az NSAID-használat miért fokozza a synovitis kialakulását. Egyrészt a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatástalanok a synovitis megakadályozásában, ami idővel a betegség súlyosbodásához vezet, másrészt a fájdalomcsillapító hatás miatt a betegek fizikailag nem kímélik magukat, ami idővel tovább súlyosbítja állapotukat.