Pszichológusok furcsa trükkje, ami megváltoztatja az étel ízét

zöldség, növényi étrend
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk
Vágólapra másolva!
Ha a gyerekek nem szeretnek egy bizonyos ételt, akkor érdemes lehet megváltoztatni az edények kinézetét, amelyekben feltálaljuk őket. Egy új tanulmány ugyanis feltárta, hogy egy tál színe hogyan és miként befolyásolhatja a benne lévő étel ízérzékelését.
Vágólapra másolva!

A kísérletben összesen 47 önkéntes vett részt, akiket két csoportra osztottak egy „élelmiszer-válogatós" kérdőívre adott válaszaik alapján. És bár a szakemberek tudták, hogy nincs meghatározott mód a válogatós evők meghatározására, vitathatatlanul ebbe a kategóriába tartozhatnak azok az emberek, akik korlátozott étrendet választanak, vagy akik nagyon nem szeretnek bizonyos ételeket, esetleg különleges módon kell elkészíteniük az ételt, nehezen fogadnak el új ízeket, vagy akik mindezen tulajdonságok kombinációjának jeleit mutatják.

Miután kizárták a „szuperízű" keserű vegyületekre való hajlamot, mint az étkezési viselkedésbeli különbségek okait, az ételt a két csoportnak piros, kék vagy fehér tálkában szolgálták fel.

A Food Quality and Preference tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint míg a szín nem változtatta meg a nem válogatós étkezők észlelt ízét, a válogatósabbak beszámoltak az ízérzékelésükben bekövetkezett változásokról a használt tál vagy tányér színe alapján.

Nem mindegy, hogy milyen színű tányérban tálaljuk az ételt Forrás: Anna Pelzer

– mondja Lorenzo Stafford, a Portsmouth Egyetem pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Például, ha arra szeretnénk ösztönözni egy válogatós evőt, hogy kóstoljon meg több olyan zöldséget, amelyet nem hajlandó, akkor megpróbálhatjuk olyan tányéron vagy tálban tálalni, amelyről ma már tudjuk, hogy növeli az étvágyat.

A kísérlet során minden résztvevő sóval és ecettel ízesített burgonya chips-mintákat kapott, hogy azokat különböző színű tálakból egyenek meg, majd az önkénteseket megkérték, hogy rangsorolják azokat kívánatosságuk, sósságuk és ízintenzitásuk alapján. Míg úgy tűnt, hogy a tál színe nem befolyásolta az íz intenzitását, a másik két kategóriában voltak eltérések – de csak a válogatósok számára.

A piros és kék tálban lévő harapnivalókat sósabbnak ítélték a fehér tálakhoz képest, míg a piros tálkában lévő snackeket kevésbé tartották kívánatosnak a többi tálhoz képest.

A kutatók a korábbi tanulmányokkal összhangban úgy vélik, hogy a „csomagolás" színe befolyásolhatja ízlelőbimbókat. Stafford szerint a korlátozott diéta táplálkozási hiányosságokhoz, valamint olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, a rossz csontok egészsége és a fogászati problémák.

És bár elsőre talán furcsának tűnhet, hogy egy tál színe befolyásolhatja az étel ízét, de korábbi kutatások kimutatták, hogy a világítás és a zene szintén megváltoztathatja az étkezési viselkedést; végül is minden érzékszervünk összefügg, beleértve az ízlelést is.

A szakemberek most abban reménykednek, hogy további kutatásokkal meg tudják határozni, hogyan segíthetnek pozitívan befolyásolni egy személy étrendjét, és ennek eredményeként mentális és fizikai egészségét.