Egy új, több mint 140 ezer ember bevonásával készült globális tanulmány szerint a boszorkányságba vetett hit széles körben elterjedt az egész világon, ám ez helyenként nagyon változó. Az eredmények alapján 95 országban körülbelül egymilliárd ember hisz a boszorkányságban és a dokumentum szerint ez „minden bizonnyal alulszámlálás", tekintettel arra, hogy egyes válaszadók „kissé frusztráltak" a téma megvitatása kapcsán.

A hiedelmek elterjedtebbek néhány országban

A PLOS One tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint míg legalább néhányan szinte mindenhol hisznek a boszorkányság valamilyen változatában – a felmérésben részt vevők körülbelül 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igen –,

úgy tűnik, hogy e hiedelmek helyi elterjedtsége igen eltérő.

Svédországban például a résztvevők mindössze 9 százaléka vallott arról, hogy hisz a boszorkányságban, míg Tunéziában ez az arány 90 százalék.

boszorkányForrás: Origo

Bár a boszorkányság hiedelmei elterjedtebbek egyes országokban, mint másokban, mégis „átvágják a társadalmi-demográfiai csoportokat" az egyes országokban – mondta Boris Gershman, az Amerikai Egyetem közgazdásza, a tanulmány szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Korábbi kutatások már vizsgálták a boszorkányos hiedelmeket a világ különböző részein, de az adatok hiánya megakadályozta a tudósokat abban, hogy globális elemzéseket végezzenek ezekkel kapcsolatban.

Gershman a Pew Research Center és más szakmai felmérési csoportok által 2008 és 2017 között végzett személyes és telefonos felmérésekből új adatkészletet épített fel. Ezek a válaszadók szélesebb körű vallási meggyőződésére és a boszorkányságba vetett hitre vonatkoztak. A szakember azonban megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatók sokféleképpen kérdeztek a mágiáról és a boszorkányságról, de minden felmérésben megjelent legalább egy releváns kérdés.
Megkérdezték a válaszadókat, hogy hisznek-e a „gonosz szemben", vagy abban az elképzelésben, hogy „bizonyos emberek olyan átkokat vagy varázslatokat szórhatnak, amelyek rossz dolgokat okoznak valakinek" – írja Gershman az új tanulmányban. – A kérdés utolsó része a boszorkányság definícióját ragadta meg, és a felmérésekben való elterjedtségének köszönhetően „egyedülálló módot biztosít a boszorkányság híveinek azonosítására a teljes összevont felmérési mintában".

Gershman azt találta, hogy a válaszadók 40 százaléka világszerte hisz a boszorkányság leírásában. A képviselt országok összlakosságára vonatkoztatva ez körülbelül 1 milliárd embert jelentene.

Pozitívan korreláltak a vallásossággal

Az az új adatkészlet azt is lehetővé tette a kutatók számára, hogy megvizsgálják a boszorkányság meggyőződése és számos egyéni és országszintű tényező közötti kapcsolatokat.
Egyéni szinten a magasabb iskolai végzettséggel és gazdasági biztonsággal rendelkező emberek kevésbé hisznek a boszorkányságban – állapította meg a tanulmány. – A boszorkányos hiedelmek szintén pozitívan korreláltak a vallásossággal és az istenségbe vetett hittel, de a kereszténységhez vagy az iszlámhoz való kötődés nem tett jelentős különbséget.

A régi legenda szerint a boszorkányok seprűn lovagolva repülnek a boszorkánytalálkozókraForrás: Pinterest

Gershman jelentése szerint nemzeti szinten a boszorkányság meggyőződése gyenge intézményekkel, alacsony társadalmi bizalommal és alacsony innovációs szinttel, valamint konform kultúrával és nagyobb csoporton belüli elfogultsággal függ össze.
A tanulmány azt dokumentálja, hogy a boszorkányság hiedelmei még mindig széles körben elterjedtek szerte a világon – mutatott rá. – Sőt, elterjedtségük szisztematikusan összefügg számos kulturális, intézményi, pszichológiai és társadalmi-gazdasági jellemzővel.

A szakember elismerte azt is, hogy még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy valóban globális perspektívát nyerjünk a boszorkányság hiedelmeiről. Széles köre ellenére az új tanulmánynak vannak korlátai, például Kínából és Indiából, a bolygó két legnépesebb országából származó adatok hiánya.

Ahogy arra a dokumentum rámutat, a boszorkányos hiedelmek megértése kritikus lehet a kormányok, kutatók vagy segélyszervezetek számára is, akik megpróbálnak segíteni vagy együttműködni a helyi lakossággal.