Legtöbben szívesen bevezetnénk egy kicsivel több rostot az étrendünkbe, és hamarosan mindez sokkal egyszerűbb lesz anélkül, hogy a recept „vonzerejét" veszélyeztetnénk. Az ausztrál RMIT Egyetem tudósai most olyan módosított keményítőterméket fejlesztettek ki, amely anélkül adható az élelmiszerekhez, hogy befolyásolná annak ízét, színét vagy állagát.

Az új terméket FiberX-nek nevezték el, amelyet úgynevezett natív keményítőkből, köztük búzából, kukoricából és maniókából állítottak elő. A valódi rostokhoz hasonlóan ellenáll az emberi bélben történő emésztésnek, lehetővé téve a vastagbélünkben lévő mikroorganizmusok számára a fermentációt, ami potenciálisan javítja az emésztési folyamatot.
A FiberX mögött álló csapat azt állítja, hogy hozzáadható rostszegény ételekhez, például süteményekhez és pizzákhoz, hogy egészségesebbé tegyék őket,

valamint olyan ételekhez, amelyek alacsony kalóriatartalmúak vagy alacsony a glikémiás indexük (ami fontos lehet a cukorbetegek számára). Ráadásul gluténmentesen is elkészíthető.

Ez jobbá teheti a pizza ízét és anélkül adható az élelmiszerekhez, hogy befolyásolná annak ízét, színét vagy állagátForrás: Pexels

Mostantól extra rostot adhatunk olyan élelmiszerekhez, mint a fehér kenyér és más alapvető alapanyagok, anélkül, hogy megváltoztatnánk az ízét vagy az állagát, ami a mai napig az egyik fő probléma számos kereskedelemben kapható rost-kiegészítővel kapcsolatban – mondta Asgar Farahnaky, az RMIT Egyetem élelmiszer-technológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A termékünk olyan, mintha egy szülő zöldséget rejtene a gyerek ételébe, hogy az táplálóbb legyen.

Az íztesztek alapján a FiberX-szel a tudósok 20 százalékos extra rostot tudtak hozzáadni az élelmiszerekhez, mielőtt bármiféle ízbeli és állagbeli különbséget észlelhetnénk, ami jelentősnek számít. Előállításához a szakemberek molekuláris szinten módosították a keményítő eredeti szerkezetét, mielőtt emésztőenzimekkel tesztelték volna, hogy megtudják, hogyan marad meg a szervezet emésztőrendszerében.
Miután a rezisztens keményítő átmegy ezen a folyamaton, magas szintű rezisztenciával kell rendelkeznie ahhoz, hogy sikeresen élelmi rosttá alakuljon – mutatott rá Mahsa Majzoobi, az RMIT Egyetem kutatója.

Jelenleg ezzel a módszerrel az eredeti keményítő körülbelül 80 százaléka alakítható át élelmi rosttá. A csapat most zöldebb, vegyszermentes módjait keresi az átalakítás megvalósításának, mielőtt elkezdenék a FiberX-t tömeggyártását.

Rámutattak: a rost egy olyan szénhidrát, amelyet az emberi bélrendszer nem tud megemészteni, de javítja az emésztőrendszer működését és egészségesen tartja azt. Segít megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, miközben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.