Olajszőnyeg lepte el négy kilométer hosszan a kedvelt turisztikai célpontnak számító venezuelai Lecheria partvonalát - közölte kedden a város polgármestere.

Egyelőre még nincs információ a szennyezés valós mértékéről

Manuel Ferreira katasztrofális látványnak nevezte a történteket. "Az olajtermelésért felelős hatóságok nem nyújtottak semmi információt, bár a valóság önmagáért beszél" - panaszolta Ferreira Twitter-oldalán.

Turisztikailag frekventált területre ömlött az olajszőnyegForrás: Prensa Latina

Egyben elrendelte az érintett partszakaszok lezárását legalább 72 órára

Los Canales, Lido és Cangrejo üdülőhelyeken. Mindeddig sem Nicolás Maduro elnök kormánya, sem a PDVSA állami olajtársaság nem nyilatkozott, hogy mi okozhatta a szivárgást, valamint hogy mekkora mennyiségű olaj került a tengerbe Anzoategui állam partvidéke mentén.

Nagy kapacitású finomító működik a közelben

A közeli Puerto La Cruz olajfinomító napi 200 ezer hordó nyersolaj feldolgozására rendelkezik kapacitással. Mindemellett naponta számos tanker vesz föl a venezuelai és a külföldi piacokra szánt nyersolajat és földgázt.

Olajszőnyeg a Karib-tenger felszínén Lecheria városának közelébenForrás: Flickr

Az olajtermelés azonban jelentősen csökkent az utóbbi években Venezuelában. Maduro kormányának bírálói szerint ez az infrastruktúra rossz karbantartására és a korszerűsítést célzó befektetések elmaradására vezethető vissza, aminek következtében gyakoribbá váltak a meghibásodások és szivárgások.

(Forrás: MTI/AP)