Egy titokról mesélhet a világ legrégebbi elbeszélő jelenete

szobor, elbeszélés
Felfedezték a világ legrégebbi elbeszélő jelenetét
Vágólapra másolva!
Egy régészcsoport fedezte fel a világ talán legrégebbi, eddig ismert elbeszélő jelentét, amelyet egy tizenegyezer éves neolitikus padba véstek Törökország délkeleti részén, Sayburç területén.
Vágólapra másolva!

A felfedezésre a törökországi Sayburç-ben 2021-ben megkezdett ásatások során került sor. A lelőhely egy modern falu alatt található Şanlıurfa tartományban. A padon két faragott jelenet látható, amelyek állatokkal érintkező embereket ábrázolnak. Az egyik jelenetben egy férfi (aki a falloszát fogja) van, mindkét oldalán leopárdokkal. A második, a tudósok szerint rejtélyes jelenetben pedig egy guggoló férfi látható, aki csörgővel csörög egy bikának.

– mondta Dr. Eylem Özdoğan, az Isztambuli Egyetem régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az Antiquity tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint Sayburç a neolitikum idején lakott volt: az emberek a Krisztus előtt 9. évezredben tértek át a mozgó vadászó-gyűjtögető életmódról a földművelésre és a hosszú távú településeken való életre.

Felfedezték a világ legrégebbi elbeszélő jelenetét Forrás: Antiquity

Az ásatások során több lakóépület, valamint a falak mentén kőpadokkal szegélyezett nagy közösségi építmény is előkerült, amelyek a szakemberek szerint összejövetelek vagy rituális tevékenységek fókuszpontjaként szolgálhattak.

A tudósok úgy vélik, hogy a padon lévő narratív jelenetek történelmi szereplőket vagy mitikus alakokat ábrázolhatnak, amelyek a közösség hagyományainak kulcsfontosságú részét képezték.

– mutatott rá Dr. Özdoğan. – Ebben a szerkezetben, akárcsak más hasonlókban, állat- és emberképeket találtak; itt azonban a kor jellegzetes figurái egymás mellé kerültek és jelenetet alkotnak.

Hozzátette: a régészeti bizonyítékok némi betekintést nyújthatnak a múlt társadalmai hagyományaiba, de egyértelműbb bizonyítékok ritkán maradnak fenn, ez a felfedezés ezért olyan izgalmas, hiszen sok mindent elárulhat a neolitikum időszakáról.