Új túlélési stratégiával élik túl a mérgező folyókat a krokodilok

krokodil
Hegyesorrú krokodil (Crocodylus acutus)
Vágólapra másolva!
Közép-Amerika egyik legszennyezettebb folyójában egy sérülékeny krokodilfaj virágzik annak ellenére, hogy olyan vizeken él, amelyek Costa Rica fővárosának csatornájává váltak. Szakértők szerint a jelenség igencsak meglepő.
Vágólapra másolva!

A San Jose-i háztartásokból és gyárakból származó szemét és szennyvíz nap mint nap ömlik a Tarcoles-folyóba, amely a gumiabroncsokat és a műanyagot a környező mangrovákba veti ki magából. Ennek ellenére mintegy 2000 hegyesorrú krokodil (Crocodylus acutus) alkalmazkodott a mérgező folyóban való élethez, amely az ország több évtizedes hulladékgazdálkodási harcának a tanúbizonysága.

– mondta Ivan Sandoval, a Costa Ricai Nemzeti Egyetem biológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A Tarcoles folyó a legszennyezettebb folyó Costa Ricában, és az egyik legszennyezettebb Közép-Amerikában, amiben nehézfémek, nitritek, nitrátok és nagy mennyiségű emberi hulladék is található.

Hegyesorrú krokodil (Crocodylus acutus) Forrás: Look/ Age Fotostock

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint a krokodilfajok közül csak mintegy 5000 maradt a világon több évtizedes vadászat és élőhelyvesztés után.

A szervezet a Crocodylus acutus-t a sebezhető kategóriába sorolta, de azt állítja, hogy az állatok száma az elmúlt években nőtt.

A Costa Rica-n élő populáció „egészséges és robusztus". Ráadásul úgy tűnik, hogy a nagy hüllők nyugodtan sütkéreznek a napon és a tengerből érkező halakkal táplálkoznak, miközben nem zavarja őket a folyóban észlelt mintegy 150 típusú baktérium.

– mutatott rá Sandoval, aki ezeket a húsevőket „élő kövületekként" aposztrofálja, amelyek nagyon nehéz körülményeket is képesek túlélni.

Costa Rica krokodilpopulációja 1980 óta kezdett helyreállni, ám a turisztikai tevékenységek veszélyt jelentenek az állatokra.

A folyó krokodiljai ugyanis nagy vonzerővel bírnak a külföldi látogatók számára, akik hajókiránduláson vesznek részt, hogy közelről is megtekinthessék a lényeket.

Juan Carlos Buitrago, aki az egyik túrahajó kapitánya azt is elárulta, ő és más helyiek rendszeresen több száz gumiabroncsot és műanyaghulladékot húznak ki a vízből. A szennyezést azonban már nem lehet elrejteni.