Pokoli kép készült a Jupiter holdjáról

Vágólapra másolva!
A Jupiter Io nevű holdja a Naprendszer legvulkanikusabb helye. Az intenzív vulkáni aktivitást a gázóriás és a többi holdja, az Europa, a Ganümédesz és a Callisto közötti összetett gravitációs kölcsönhatás táplálja. A NASA Juno missziója már évek óta tanulmányozza a Jupiter belsejét, és meghosszabbított küldetése során a Galilei-holdak vizsgálatába is belekezdett. Most az Io következik.
Vágólapra másolva!

A Juno műhold 2022. július 5-én infravörös képet készített az Io holdról. Az űrszonda ekkor mintegy 80 000 kilométerre volt az égitesttől. Az infravörös felvétel a Juno fedélzetén lévő Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) műszer által gyűjtött adatok alapján készült. A világosabb szín magasabb hőmérsékletű régiókat jelöl.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

A Juno idén december 15-én közelítette meg az Iót, ekkor mindössze 1500 kilométerre volt tőle. Új, részletgazdag felvételeket is készített a hold vulkánjairól, ezek egyelőre kidolgozás alatt vannak. A képek elemzésével a kutatók fényt deríthetnek arra, hogy a vulkánkitörések miként lépnek kölcsönhatásba a Jupiter erős magnetoszférájával és sarki fényével.