A kutatók szerint nem hülyeség úgy járni, ahogy a Hülye járások minisztériuma jelenetben láttuk

Monty Python's Flying Circus black humor satire comedy publicity still production still british english 1970s seventies briefcase silly walk Horizontal TELEVISION MAN HAT
John Cleese Mr. Teabag szerepéban a Monty Python Repülő cirkuszának Hülye járások minisztériuma c. jelenetében
Vágólapra másolva!
A brit Monty Python csoport egyik leghíresebb jelenete a Hülye járások minisztériuma, amelyben Mr. Teabag (John Cleese) mutat be vicces járásmódokat. A kutatók szerint azonban nem is olyan hülyeség a magasra emelt lábbal járás, mert több egészségi előnnyel jár.
Vágólapra másolva!

A kutatók most arra buzdítják az embereket, hogy csatlakozzanak a Hülye járások minisztériumához - mivel ez segíthet a felnőtteknek elérni a fizikai aktivitási céljaikat.

Az elmúlt 20 évben az inaktivitás globális aránya nem csökkent annak ellenére, hogy széles körű kampányok indultak a fittség fokozására és az emberek több mozgásra ösztönzésére.

A tudósok szerint a John Cleese és Michael Palin által az 1971-es Monty Python-szkeccsben alakított Mr Teabag és Mr Putey röhejes - és kevéssé hatékony - gyaloglási stílusa jelentheti a megoldást.

John Cleese Mr. Teabag szerepéban a Monty Python Repülő cirkuszának Hülye járások minisztériuma c. jelenetében Forrás: 7e Art/Python (Monty) Pictures/B / Photo12 via AFP

Az Arizonai Állami Egyetem kutatóinak vezetésével egy csapat azt tűzte ki célul, hogy összehasonlítja a különböző gyaloglási stílusok energiafelhasználását. 13 egészséges, 22 és 71 év közötti felnőttet vettek fel, akiknek nem volt szív- vagy tüdőbetegségük, és nem volt ismert járászavaruk.

Megmérték a testmagasságot és a testsúlyt, majd minden résztvevőnek videón lejátszották a Hülye járások minisztériuma jelenetet. Ez után három, egyenként ötperces gyaloglási próbát végeztek egy 30 méteres beltéri pályán.

Az első próbában a résztvevők a szokásos stílusukban, szabadon választott tempóban sétáltak. A következő két próba során a résztvevőknek a legjobb tudásuk szerint kellett rekonstruálniuk Mr Teabag és Mr Putey járását.

Teabag járási stílusa az enyhén rogyasztott lábbal való előrehaladás, megszakítva magas rúgásokkal, hátrafelé ugrásokkal és egyéb kiszámíthatatlan lábrándulásokkal.

A Putey-séta ezzel szemben abból áll, hogy a bal térd minden váltott lépésnél 90 fokos szögben felemelkedik.

A kutatók megállapították, hogy csak a Teabag-féle járás eredményezett lényegesen nagyobb - a szokásos gyalogláshoz képest mintegy 2,5-szeres - energiafelhasználást. A Teabag-séta olyan magas oxigénfelvételt is kiváltott, hogy erőteljes intenzitású edzésnek minősült.

A kutatók becslése szerint a felnőttek a Teabag-stílussal - a megszokott járási stílus helyett - napi körülbelül 11 perces sétával elérhetnék az ajánlott heti 75 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitást. Ha pedig a szokásos stílusú lépéseket napi 12-19 percig a Teabag stílusú lépésekkel helyettesítenék, az körülbelül 100 kalóriával növelné a napi energiafelhasználást.

A Teabag-stílusú gyaloglás ekkora mennyisége valószínűleg növelné a szív- és légzőszervi fittséget, csökkentené a halálozási kockázatot, és nem igényelne extra időbeli elkötelezettséget, mivel a felnőttek által már végzett mozgást magasabb energiájú fizikai aktivitással helyettesítené - teszik hozzá.