Alig dől tovább a pisai ferde torony

pisai ferde torony
Tipikus fotó készül a toronynál
Vágólapra másolva!
Akárhányszor ránézünk az olaszországi pisai ferde toronyra, talán felmerül bennünk a kérdés: vajon milyen közel állhat a ledőléshez? Mérnökök, történészek és bámészkodók évszázadokon keresztül tartják vissza a lélegzetüket az ikonikus harangtorony sorsa hallatán, amely már átvészelt négy földrengést, bár közben ide-oda billegett, de valahogy még mindig kitart a „névadó dőlésszögén".
Vágólapra másolva!

Régóta felügyelik a történelmi helyszín megőrzését

A torony azi eddigi számos beavatkozásnak köszönhetően kerülte el a gravitációs tragédiát. Izgalmas arra gondolni, hogy építése során a mérnökök még azért küzdöttek, hogy a szerkezetet ismét függőleges helyzetbe hozzák.

Úgy tűnik azonban, hogy mindannyian fellélegezhetünk, köszönhetően a harangtorony legfrissebb felmérésének, amely megállapította, hogy az épület állapota sokkal jobb az előre jelzettnél.

A torony körülbelül 4 centimétert dőlt meg az utolsó stabilizációs munkák elvégzése óta eltelt 21 év alatt. Az említett felmérést egy geotechnikai mérnökökből álló csapat végezte, amit az Opera Primaziale Pisana (O₽A) egy non-profit szervezet finanszírozott, amelyet a történelmi helyszín megőrzését célzó építési munkák felügyeletére hoztak létre.

A 2001-es újranyitás óta ismét a turisták egyik legkedveltebb célpontja Forrás: pexels.com

– mondta az O₽A szóvivője az olasz National Associated Pressnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A pisai torony építése még 1174-ben kezdődött, ám néhány éven belül – az első néhány szint megépítése után – nyilvánvalóvá vált, hogy valami nincs rendben. Sekély alapjait instabil iszap, homok és agyag alapra építették, amely a déli oldalon puhább volt. A mérnökök menet közben próbálták korrigálni a dőlést, ezért a felsőbb szinteket az egyik oldalon magasabbá tették, mint a másikon, aminek eredményeként egy csodálatos épületet kaptunk, amely nemcsak ívelt, hanem ferde is.

A mérnökök sok éven át próbálták megerősíteni a nyolcemeletes tornyot, miközben annak a dőlésszöge egyre nőtt; a munkálatok olykor csak súlyosbították a problémát.

Az 1990-es évekre a pisai torony már nem volt közelebb a szilárd talajhoz, 5,5 fokkal dőlt dél felé, éppen azon a ponton túl, amikor a mérnökök szerint a torony összeomolhat.

Évtizedeken át stabilizálták a tornyot

Röviddel ezután a tornyot lezárták a nyilvánosság elől, az olasz kormány segítségül hívott szakértői csoportot Michele Jamiolkowski építőmérnök vezetésével, hogy dolgozzák ki, hogyan lehetne azt megmenteni. Eleinte arra gondoltak, hogy cementet fecskendeznek be a torony alá, ám végül úgy döntöttek, hogy ez túl kockázatos, és inkább megpróbálták az északi oldalt 900 tonna ólomsúlyokkal lehorgonyozni, hogy ellensúlyozzák a megsüllyedt déli oldalt. Amikor ez nem működött, talajt ástak ki a torony északi oldala alól, ami lassan elkezdett felemelkedni.

Tipikus fotó készül a toronynál Forrás: pxhere.com

Az évtizedes stabilizációs projekt végül 2001-ben fejeződött be, ami után a torony mintegy 40 centimétert egyenesedett, és mára már csak 4 fok a dőlésszöge, ami még mindig kétszerese az épület eredeti, 1350-ben befejezett eredeti dőlésszögének.

Az Ausztrál Nemzeti Tudományos Ügynökség, a CSIRO kutatói 2013-ban háromdimenziós szkennerekkel térképezték fel a torony minden részletét, hogy egy digitális rekonstrukciót felhasználhassanak később, ha az épületet javítani kell.

Felborulni remélhetőleg nem fog.

Nunziante Squeglia geotechnikus, a Pisai Egyetem geotechnika professzora szerint a torony most már csak enyhén imbolyog, ami átlagosan fél milliméter körül alakul évente. Szakemberek kijelentették: a harangtorony stabilitása sokkal jobb a vártnál.