Halálos betegséget jelenthet a tüsszentés

tüsszentés cseppfertőzés HORIZONTAL risk ADULT head ANATOMY male MAN single ALONE one person only one man only men only one adult only adults sneezing facial expression healthcare unhealthy MEDICINE AND HEALTH medical DISEASE illness SCIENCE BIOLOGY
A tüsszentéssel rengeteg kórokozó kerül a levegőbe
Vágólapra másolva!
Tapasztalta már, hogy valaki ön mellett tüsszentett és néhány pillanattal később kellemetlen szagot érzett? A jelenség nem egyedi: a kutatások szerint a különböző szagú tüsszögés sokat elárulhat az emberről és az egészségéről. Ezek közül azonban néhány hosszantartó szag aggodalomra adhat okot, ami miatt érdemes orvoshoz fordulni.
Vágólapra másolva!

Az időnkénti szagos tüsszögés még normális, azonban ha elhúzódik, az már aggodalomra adhat okot. A kellemetlen szagú, mondhatni bűzös tüsszentésnek négy különböző kategóriája létezik: ezek az édes, a bűzös, a savanyú és az ammóniás szagú. Az IFL Science online tudományos portál most ezeknek a jellemzőit szedte össze, jelezve, hogy a cikk tartalma nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést.

Édes illatú tüsszentések

Az édes szagú tüsszögés egyaránt lehet a melléküregekben lévő baktériumok által termelt vegyi anyagok, az emelkedett ketonszint vagy a diabéteszes ketoacidózis következménye.

Utóbbi egy anyagcsere-rendellenesség, amely a cukorbetegség egyik legsúlyosabb, veszélyes szövődménye.

A tüsszentés szaga veszélyt jelezhet Forrás: Cultura Creative/Callista Images

A ketonokat, ezeket az oxigéntartalmú szerves vegyületeket a máj termeli, amikor nincs elég inzulin a szervezetben. Ez akkor fordulhat elő, ha egy személy keto-diétán van; a ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrend.

Bűzös tüsszögés

A kellemetlen szagú bűzös tüsszögés az orrmelléküreg fertőzésének, az arcüreggyulladásnak lehet a következménye..

A Centers for Disease Control and Prevention egészségügyi szervezet szerint akkor beszélünk arcüreggyulladásról (sinusitis), ha az arcüreg nyálkahártyájának gyulladása miatt az orrmelléküregekben (az arckoponyában található levegővel telt üregekben) folyadék gyűlik össze.

A tüsszentésünk szaga sokat elárulhat az egészségünkről Forrás: Science Photo Library

Ennek felhalmozódása kiváló környezetet biztosít a baktériumok, vagy egyes vírusok elszaporodásához.

Az orrmelléküreg-fertőzés egyik tünete a torkra lehúzódó nyálka és a rossz szagú lehelet. E két tünet együttesen járulhat hozzá a rossz szagú tüsszögés kialakulásához. Orvosi ellátást akkor kell kérni, ha a tünetek egy átmeneti enyhülést követően rosszabbodnak, vagy ha azok tíz napnál tovább tartanak javulás nélkül, illetve ha erős fejfájás vagy arcfájdalom jelentkezik, továbbá ha 3-4 napnál hosszabb ideig tartó láz is társul indehhez.

Savanyú szagú tüsszögés

A savanyú szagú tüsszentéskor kellemetlen szagú nyál ürül ki az orrból, és

a bűzös nyál savanyú szagú tüsszentést eredményez.

Ha ez a szag még alapos fogmosás, fogselyem használata és egy kis szájöblítés után is jelentkezik, akkor a szakemberek szerint ez leginkább ínybetegségre utalhat, de akár más komolyabb oka is lehet.

Ammónia szagú tüsszentés

Az egyik úgymond vörös figyelmeztetés, tehát a legkomolyabb jelzés az egészségünkre nézve, ha a tüsszentésünk ammóniaszagú, mivel ez

a vesével vagy a májjal kapcsolatos súlyos problémára utalhat.

A vesék esetében ez azt jelentheti, hogy az ammónia nem ürül ki hatékonyan a szervezetből, ami a kilélegzett ammónia felhalmozódását eredményezheti. Amennyiben a fentebbi típusú kellemetlen szagok tartósan fennmaradnak, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert akár az egészségre fokozott, nagyon súlyos kockázatot jelentő betegségre is feigyelmeztethetnek ezek a tünetek.