A hőszabályozást tanulmányozó szakemberek szerint a forró italok valóban hűsíthetnek.
Bár ez teljesen ellentmondásosnak tűnik, de működik
– mondta Peter McNaughton, a londoni King's College farmakológia professzora a Live Science online tudományos portálnak, aki a hőszabályozást tanulmányozza. – Mégis, egy forró ital fogyasztása valóban lecsökkenthei a testhőmérsékletet, de csak ha nincs túl párás idő odakint.
Hozzátette: ha egy ital először melegebb, mint a test, akkor nyilvánvaló, hogy az az ital melegebbé tesz, ám az emberek (mint minden melegvérű állat) folyamatosan alkalmazkodnak az állandó belső hőmérséklet fenntartásához.
McNaughton megállapította, hogy a forró italok (és a csípős chili) aktiválnak egy TRPV1 nevű receptort az idegeinkben, amely „azt mondja a szervezetnek", hogy le kell hűlnie és válaszul az ember izzadni kezd.
A bőrön összegyűlő izzadság kellemetlen, de ha hozzáadunk egy szellőt vagy egy ventilátort, akkor az elhaladó levegő segít elpárologtatni azt, és „magával ragadja a hőt". McNaughton szerint „az életünk az izzadáson múlik", ami segíthet az embereknek a Földön dokumentált legmagasabb hőmérsékletek között, legalábbis a száraz melegben. Magas páratartalom esetén az izzadás már kevésbé hatékony, mert
a levegő tele van vízgőzzel és nem tud annyit felszívni a bőrből; ezért magas páratartalomban sokkal alacsonyabb a túlélhető hőmérséklet.
Az Acta Physiologica című folyóiratban korábban publikált tanulmány szerint amikor az izzadság teljesen elpárolog, akkor a forró italok segíthetnek az emberek általános lehűlésében, legalábbis átmenetileg. A kutatók itt olyan kerékpárosokat vizsgáltak, akik elég gyorsan tekertek ahhoz, hogy saját szellőt hozzanak létre egy páratartalom nélküli éghajlaton, amely ideális körülményeket teremtett az izzadság elpárolgásához.
Fordított hatásként a hideg italok csökkentik a testhőmérsékletet, majd arra késztetik az agyat, hogy csökkentse az izzadást, hogy a testhőmérsékletet visszaállítsa az alapszintre.
Egy másik tanulmány szerint a kevesebb szél, nagyobb páratartalom vagy a hatékony izzadás egyéb akadályai – mint például a tűzoltók által viselt nehéz ruházat – esetén érdemes lehet inkább zúzott jég fogyasztásával hűsölni.
A hideg víz mindenképpen hidegebbé teszi a testet
– mutatott rá McNaughton. – Elnyomhatja az izzadást is és ha már folyik rajtunk az izzadság, akkor elég kellemes lehet.
A szakemberek szerint akad egy másik, döntő fontosságú módja is annak, hogy a forró italok hűvösen tartsanak minket: ha eleve eléggé hidratáltak vagyunk ahhoz, hogy izzadjunk. Normál körülmények között a szervezet gyorsan kompenzálja a forró teát vagy a hideg turmixot, ám a folyadékhiányt nem tudja kompenzálni. McNaughton szerint felejtsük el, hogy egy ital forró, hideg vagy szobamérsékletű: csak egyszerűen igyunk.