Nagy-Britanniában is rekordmeleg volt

kánikula
Az idei július minden rekordot megdönt
Vágólapra másolva!
A feljegyzések kezdete óta 2022 volt a legmelegebb év Nagy-Britanniában - közölte csütörtökön a brit meteorológiai szolgálat, kiemelve, hogy az emberi tevékenység által előidézett éghajlatváltozás miatt várhatóan három-négy évente fognak megjelenni ilyen, normál esetben egyébként 500 évenként előforduló jelenségek.
Vágólapra másolva!

Az éves átlaghőmérséklet 2022-ben 10,03 Celsius-fok volt Nagy-Britanniában, ami 1884 óta a legmagasabb érték. Ez 0,89 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak átlagánál, és 0,15 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a legutóbbi legmelegebb év - a 2014-es - átlaga. A valaha Nagy-Britanniában mért legmagasabb - a 40 Celsius-fokot is meghaladó - hőmérsékleteket is 2022 júliusában jegyezték fel. Anglia bizonyos részein szárazság miatt riadóztattak a hatóságok, ami 2018 óta nem fordult elő.

Nikos Christidis, a brit meteorológiai szolgálat kutatója elmondta, hogy természetes éghajlati körülmények között a 10 Celsius-fokos éves átlaghőmérséklet nagyjából 500 évente fordulna elő, de a jelenlegi helyzetben ezt akár három-négy évenként tapasztalhatják majd ezentúl.

A brit kutatók éghajlati modelljei azt vetítik előre, hogy a közepes szintűnek tartott károsanyag-kibocsátás mellett az évszázad végére akár már majdnem minden évben 10 Celsius-fok feletti lehet az éves átlaghőmérséklet.

Forrás: Pixabay

A feljegyzések kezdete óta a tíz legmelegebbnek számító év mind 2003 után fordult elő.

Mark McCarthy, a brit meteorológiai szolgálat éghajlati tájékoztató központjának vezetője szerint arra azért nem kell számítani, hogy a klímaváltozás miatt ezentúl minden évben újabb átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg. A nagy-britanniai éghajlat változékony marad évről évre, viszont hosszú távra tekintve egyértelműen látható, hogy idővel milyen hatást gyakorol majd a klímaváltozás.