Kiderítették a római beton titkát

római út
A rómaiak által épített utak egy része figyelemreméltó módon épségben maradt
Vágólapra másolva!
Az opus caementicumnak is nevezett római betont számtalan monumentális épület építéséhez használták a római világban. A kutatók évtizedeken át próbálták megfejteni az „ultrastrapabíró" építőanyag titkát, amely évezredeken keresztül túlélte az időjárás viszontagságait, esetenként olyan rendkívül zord körülmények között is, ahol a beton modern megfelelője már néhány évtized után összeomlana és megrepedne. Most úgy tűnik, hogy megfejtették a titkát.
Vágólapra másolva!

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a római beton tartósságának kulcsa az úgynevezett pozzolánhamu, egy természetes kovasavas vagy kovasavas-alumíniumos anyag, amely víz jelenlétében, szobahőmérsékleten reakcióba lép a kalcium-hidroxiddal. Ebben a reakcióban oldhatatlan kalcium-szilikát-hidrát és kalcium-aluminát-hidrát vegyületek keletkeznek, amelyek cementkötő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A hamut a Római Birodalom egész területére szállították építkezés céljából, és a kortárs római építészek és történészek beszámolói a beton kulcsfontosságú összetevőjeként írták le.

Az ősi minták alaposabb vizsgálata a fehér ásványi jellemzőket mutatta, amelyeket „mészrögöknek" neveznek, amely a betonkeverék másik kulcsfontosságú összetevője.

A Via Appia valamennyi később készült római út paradigmájává vált, és szimbólumává annak a köztársaságnak, amely rendet teremtett a régióban, békét és szabadságot hozott Itália népei számára Forrás: Carole Raddato

– mondta Admir Masic, az MIT építő- és környezetmérnöki professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ha ezek nem találhatók meg a modern betonkészítményekben, akkor miért vannak jelen ezekben az ősi anyagokban?

Egy új tanulmányban a kutatók nagy felbontású multiskálás képalkotó és kémiai térképezési technikák segítségével megállapították, hogy a fehér zárványok valóban a kalcium-karbonát különböző formáiból álltak.

A spektroszkópiai vizsgálat nyomokat mutatott arra is, hogy ezek szélsőséges hőmérsékleten keletkeztek, amint az a keverékben lévő oltott mész helyett vagy mellett használt, égetett mész által kiváltott exoterm reakciótól várható.

A csapat most arra a következtetésre jutott, hogy a forró keverés lehetett valójában a szupertartósság kulcsa.

– magyarázta Masic. – Másodszor, ez a megnövekedett hőmérséklet jelentősen csökkenti a kikeményedési és kötési időt, mivel az összes reakció felgyorsul, ami sokkal gyorsabb felépítést tesz lehetővé.

A rómaiak által épített utak egy része figyelemreméltó módon épségben maradt Forrás: Pinterest

A forró keverési folyamat során a mészrögök jellegzetesen törékeny nanorészecske-architektúrát alakítanak ki, könnyen törhető és reaktív kalciumforrást hozva létre, amely a csapat javaslata szerint kritikus „öngyógyító funkciót" biztosíthat.

Ezek a reakciók spontán módon mennek végbe, ezért automatikusan „begyógyítják" a repedéseket.

Ennek a hipotézisnek a korábbi alátámasztását más római betonminták vizsgálata során is megtalálták, amelyek kalcittal töltött repedéseket mutattak.

A kutatócsoport a meghosszabbított funkcionális élettartam és a könnyebb betonformák kifejlesztése révén reméli, hogy felfedezéseik segíthetnek növeli a beton tartósságát, valamint csökkenteni a cementgyártás környezeti hatását, amely jelenleg a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 8 százalékáért felelős.