A háziállatok segíthetnek megvédeni az agyat az öregedéstől

kutyafalka, etológia, ELTE
A kutyák és a gazda mozgását tizennégy séta során rögzítették
Vágólapra másolva!
Egy 50 év feletti, amerikai felnőttek körében végzett közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy azok, akiknek több mint öt éve volt házi kedvencük, jobb eredményeket értek el a kognitív memóriateszteken, mint azok, akik háziállatok nélkül éltek.
Vágólapra másolva!

A hatás főként 65 év felett jelentkezett

A Michigani Egyetem eredményei arra utalnak, hogy a „háziállat-hatás" nemcsak a beleink és a szívünk egészségét védheti, hanem az öregedő agyunk „frissen tartásában" is szerepet játszhat.

A Journal of Aging and Health tudományos szaklapban publikált eredmények egy 2010 és 2016 között végzett országos reprezentatív felmérésen alapulnak, amely többek között több mint 20 ezer, 50 év feletti felnőttet kérdezett meg háziállattartásukkal kapcsolatban.

Ezeket az eredményeket évekkel később felhasználva a kutatók kimutatták, hogy azok, akik kipipálták a háziállat jelölőnégyzetet a kérdőíven, érdekes különbségeket mutattak kognitív eredményeikben a hatéves vizsgálati időszak alatt.

A hatás azonban csak a 65 év feletti résztvevőknél volt nyilvánvaló, általában ekkor kezdenek megjelenni a demencia tünetei, írja a ScienceAlert online tudományos portál.

A kognitív folyamatokat támogatja egy kisállat jelenléte Forrás: Pinterest

Ha egy ilyen korú személynek több mint öt éve volt háziállata, a kutatók azt találták, hogy

a szavakra vonatkozó rövid és hosszú távú memóriájuk sokkal jobb volt, mint azoké, akiknek nem volt háziállatuk, de hasonló korúak voltak.

A hatéves időszak alatt minden alkalommal, amikor a résztvevőket tesztelték, a háziállatokat tartó kohorsz jobb eredményeket mutatott, még akkor is, amikor elkerülhetetlenül idősödtek.

A kutyatartás számos egészségügyi előnnyel járhat

Az eredmények csak egy asszociációt jelentenek, és nem adnak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a „háziállat-hatás" valóban létezik.

A szakemberek szerint lehetséges például, hogy a jobb kognitív funkciókkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel tartanak fenn hosszabb ideig „háziállat-társaságot" az életük későbbi szakaszában.

Ennek ellenére a tanulmány számos olyan, a közelmúltban készült publikációhoz is csatlakozik, amelyek szerint jót tesz az embernek, ha van egy háziállata. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért van ez így, de ezek még bizonyításra várnak.

A kutyatartás például azt jelentheti, hogy az állattartók kénytelenek korán felkelni és többet mozogni, a napi mozgás pedig szorosan összefügg az agy egészségével és a funkcionális élettartammal.

Az állatok új, hasznos baktériumokat is „behoznak" a háztartásokba, ami javíthatja bélrendszerünk egészségét.

Egy kisállat több módon védhet meg minket a kognitív hanyatlás számos különböző hatásától Forrás: Ákos Zsuzsa

A háziállatok ráadásul egyszerűen boldoggá tesznek minket. A tanulmányok szerint egy állat jelenléte az életünkben enyhítheti a magányt és a krónikus stresszt is, ami idősebb korban fontosabb lehet, mint valaha. A bizonyítékok ugyanis azt mutatják, hogy az elszigeteltség megváltoztathatja agyunk szerkezetét és működését.

Röviden: egy kisállat egyszerre védhet meg minket a kognitív hanyatlás számos különböző hatásától.

A szakemberek úgy vélik, hogy ha egész nap van kihez szólni, azzal az agyunkban lévő verbális hálózatokat gyakorolhatjuk, még ha nem is embertársról van szó. A háziállatok tehát fiatalon és fitten tarthatnak minket belülről és kívülről egyaránt.