Az élet építőköveit azonosították egy Angliában lezuhant meteoritban

meteorit
A meteorit darabja
Vágólapra másolva!
Az élet építőköveit rejtette egy Angliában becsapódott meteorit
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban lezuhant meteoritban szerves vegyületeket – többek között aminosavakat és policiklusos aromás szénhidrogéneket azonosítottak.

A winchcombe-i meteorit nemcsak szerves anyagokat tartalmaz, hanem úgy tűnik, hogy a meteoritok egy új osztályát is képviseli.

A szikladarabban talált szerves anyagok kémiai elemzése arra utal, hogy az aszteroidából legalább három alkalommal folyékony víz tört elő.

A meteorit darabja Forrás: Royal Holloway, University of London

A meteorit értékét növelte, hogy a négy fennmaradt darab közül az elsőt rögtön a lezuhanást követően, 12 órán belül begyűjtötték, így nem szennyeződött földi anyagokkal. A meteoritban azonosított aminosavak némelyike meglehetősen ritka bolygónkon, ami megerősíti Földön kívüli eredetüket.

A winchcombe-i aszteroidának számos, meteoritokban korábban nem látott jellemzői vannak, például szokatlanul alacsony benne az aminosavak koncentrációja, továbbá az aminosavak és a policiklusos aromás szénhidrogének egymáshoz viszonyított aránya is eltér a megszokottól.

A winchcombe-i meteorit eredetileg egy nagyobb aszteroida része lehetett. Idővel letört, majd hosszú ideig az űrben sodródott, mielőtt becsapódott volna Angliában.

A meteoritról további részleteket a Meteoritics and Planetary Science szakfolyóirat közöl.