Az időszakos böjt javíthatja az általános egészségi állapotot

időszakos böjt, időkorlátos étkezés, 5:2 diéta
Az időszakos böjt egy formája az 5:2 módszer, amikor az időtartammal és a kalóriák mennyiségével is játszunk. Ez esetben úgy, hogy a hét két napján maximum 600 kalória fogyasztható, a többi napon pedig normális étkezésre lehet váltani
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint a 16:8-as rutin szakaszos böjtölése számos pozitív egészségügyi eredménnyel járhat, miközben csökkentheti a fáradtságot. A vizsgálatban olyan résztvevőket követtek nyomon, akik heti öt napon keresztül 16 órát böjtöltek három hónapon keresztül. A tudósok azt találták, hogy a jó egészségi állapot több markere is növekedett, emellett csökkent egy olyan marker, amely a daganatos progresszióról ismert.
Vágólapra másolva!

Az időszakos böjt a nyugati kultúrákban az egyik legnépszerűbb diétaként robbant be, miután bizonyos bizonyítékok arra utaltak, hogy elősegíti a fogyást. A szakemberek még mindig nem tudják eldönteni, hogy a böjtölés járhat-e jelentős súlycsökkentő előnyökkel a tipikus kalóriahiányhoz képest. A Mainzi Egyetem tudósai a diéta lehetséges egészségügyi előnyeit kívánták feltárni, írja az IFL Science online tudományos portál.

A vizsgált időszakban harminc résztvevő kötelezte el magát a 16:8-as rendszer mellett, miközben kérdőíveket töltöttek ki, felmérték a fáradékonyságukat, és vérmintát is vettek tőlük a biomarkerek elemzéséhez.

Ezeket két hét múlva, négy hét múlva és a böjtölési időszak lejárta után végezték el. Minden résztvevőnek be kellett tartania a szokásos életmódját, kivéve az étrend megváltoztatását.

Az időszakos böjt javítja az általános egészségi állapotot és az életminőséget Forrás: Pinterest

A Nutrients tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a kérdőívek szerint egy átlagos résztvevő közel 20 százalékos javulást tapasztalt az életminőséget illetően minden mérőszámban, beleértve a fizikai és mentális egészséget, a fizikai „működést" és a fájdalmat. Némelyiküknek mindössze két hétre volt szüksége, másoknak azonban akár négy hétre is, hogy észrevehető javulást érjenek el.

Három hónapos diéta után a mentális fáradtság körülbelül 40 százalékos relatív csökkenése volt tapasztalható, bár két hét után nem tudtak jelentős különbséget kimutatni.

Szintén jelentősen csökkent az IGF-1, az inzulinhoz hasonló hormon, amely szerepet játszik a tumorok növekedésében.

Az eredmények összességében azt mutatták, hogy az időszakos böjt ebben a rutinban biztonságos és elősegítheti az egészséget, de csak bizonyos figyelmeztetések mellett. Ahogy arra a tanulmány rámutat, a kutatási minta mérete túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy jelentős következtetéseket lehessen levonni az időszakos böjt hatékonyságáról, míg a vizsgálat kérdőíves stílusa torzításokat is eredményezhet.

Időszakos böjt, vagy más néven időkorlátos étkezés népszerűsége töretlen Forrás: Pinterest

A tanulmány azonban mérhető különbségeket mutatott ki a résztvevők vérében, így valószínűleg van pozitív hatás, legalábbis az érintettek esetében.

A kutatók szerint ez bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy a böjt jótékony hatással lehet a több műszakban dolgozókra, sőt a rákos emberekre is – bár ehhez lényegesen több vizsgálatra lenne szükség, mielőtt ezt javasolnák. A szakemberek most azt remélik, hogy több vizsgálatot végezhetnek a jövőben az időszakos böjtöléssel kapcsolatban, hogy kiderüljön, hogyan illeszthető be a betegellátásba.