6 gyakori ok az orrszárazság hátterében

orrcsepp
Sokan esnek abba a hibába, hogy rászoknak a recept nélküli orrcseppekre, míg végül orrcsepp-függőségük alakul ki, ami már a nyálkahártyán is súlyos elváltozásokat okozhat. Orrcsepp-függőség esetén az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.
Vágólapra másolva!
Nagyon kellemetlen, ha a száraz orr miatt minden lélegzetvétel feszítő, égő érzéssel jár. Az orrszárazság kialakulásának okairól és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monikát, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosát  kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Mandula-, gége-, hangszálgyulladás is lehet a következménye

Égő, feszítő érzés minden belégzéskor, beszáradó, pörkös orrváladék – az orrszárazság számos kellemetlen tünetet okozhat. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezek mielőbbi megszűnése miatt fontos. Hogy elkerüljék a panaszokat, a betegek inkább szájon át lélegeznek. Ez azonban azzal jár, hogy a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így tehát felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, ami súlyosabb légúti megbetegedésekhez is vezethet.

Az orrszárazság gyakori kiváltó okai

• A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.

• A hidegebb évszakokban előfordul, hogy nem figyelünk eléggé a folyadék fogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.

• A túlzásba vitt, nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.

• Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket - például szteroid tartalmú orrsprayt, antihisztaminokat – használ, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.

• A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.

• Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Sokan esnek abba a hibába, hogy rászoknak a recept nélküli orrcseppekre, míg végül orrcsepp-függőségük alakul ki, ami már a nyálkahártyán is súlyos elváltozásokat okozhat. Orrcsepp-függőség esetén az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/van-rosszabb-az-allando-orrdugulasnal-az-orrcsepp-fuggoseg

Így lehet enyhíteni a tüneteket

Ha tartós orrszárazságtól szenved, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése.

A kezelés a kiváltó ok függvénye, a vizsgálat eredménye alapján az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához.

A gyógyszeres kezelés mellett néhány praktika is segíthet. Ügyeljünk a napi rendszeres folyadékfogyasztásra. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezzünk be párásító készüléket. Az orrnyálkahártya nedvesítésére használható a tengervizes orrspray mellett az orrmosó készülékkel és fiziológiás sóoldattal végzett orrmosás.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ

www.fulorrgegekozpont.hu)