Túlélte a spanyolnáthát és a Covidot is - a világ legidősebb embere halála előtt elmondta a titkot

André nővér
André nővér hihetetlenül magas kort élt meg
Vágólapra másolva!
André nővér, a Guinness World Record szerint Európa és a világ legidősebb embere, illetve a valaha ismert leghosszabb ideig élt apáca volt, aki idén január 17-én, túlélve egy Covid-fertőzést halt meg Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Túlélte a koronavírust is a 118 éves korában meghalt asszony

Lucile Randon, még a „boldog békeévek" korában, 1904. február 11-én látta meg a napvilágot. Lucile Randon a második világháború vérzivataros éveiben tanárként, majd nevelőnőként dolgozott. A háború után karitatív tevékenységet végzett, háborús árvákat és idős, magatehetetlen embereket ápolt Vichy egyik kórházában.

Lucile Randon fiatal korában egy 1930-as években készült fotón Forrás: Wikimedia Commons

Negyvenéves korában tett szerzetesi fogadalmat,

és katolikus apácaként ekkor vette fel az André nővér nevet.

A Guinness-rekordok könyve André nővért nemcsak a világ legidősebb emberének, hanem a legidősebb apácának is nyilvánította. (Az előbbi címet 2022 áprilisában szerezte meg, miután Kane Tanaka, egy 119 éves japán nő elhunyt.) André nővér volt a legidősebb ember Európában, aki túlélte a COVID-19-et, és még időben kiengedték a kórházból, hogy megünnepelhesse a 117-ik születésnapját.

André nővér hihetetlenül magas kort élt meg Forrás: AFP/Reuters

- nyilatkozta André nővér nem sokkal a halála előtt egy francia lapnak. André nővér 118. születésnapja alkalmából Emmanuel Macron francia elnök kézzel írt születésnapi üdvözlőlapot küldött neki, amelyben gratulált hosszú szolgálati idejéhez.

Ez lehet a hosszú élet titka André nővér szerint

Sokan találgatták, hogy vajon mi lehet André nővér hosszú életének titka. Ő azt mondta ezzel kapcsolatban,

hogy minden nap nagy örömére szolgált, hogy csokoládét evett, és elfogyasztott egy pohár bort.

Emmanuel Macron köztársasági elnök személyes, saját kézzel írt levélben köszöntötte a 118-i születésnapja alkalmából André nővért Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Mindenki számára, aki André nővérhez hasonló kort szeretne elérni, a jó minőségű étcsokoládé fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat,

például megvédheti a nőket a szívelégtelenségtől, csökkentheti a vérnyomást

és a stroke kockázatát is.

Bár a mértékkel fogyasztott, egy-egy pohár vörösbor is jótékony hatású lehet az egészségre, például csökkenti a szívbetegségek kockázatát, arra viszont nincs sok bizonyíték, hogy hosszabb életet is eredményezhet.

André nővér nagyon szerette a csokoládét, és minden nap megivott egy pohár bort is Forrás: Reddit

André nővér mindössze három évvel maradt el attól, hogy megszerezze a valaha élt legidősebb ember címét, amelyet honfitársa, Jeanne Louise Calment birtokol, aki 122 éves korában, 1997. augusztus 4-én halt meg.

(Forrás: Live Science)