Sok férfi célja, hogy minél kigyúrtabb testre tegyen szert. Elterjedt elképzelés, hogy az edzőteremben való fárasztó munka a hálószobában is kitartást eredményez. A törökországi Erciyes Egyetem kutatói azonban azt állítják, hogy a túlsúlyos férfiak tovább bírják az ágyban, mint fitt társaik.

"Azt találtuk, hogy az élethosszig tartó korai magömlésben szenvedő betegek soványabbak voltak, mint az egészséges kontroll esetek, és a betegek száma csökkent, ahogy nőtt a BMI-jük" - írták a kutatók.

Más szóval a magasabb testtömegindex (BMI) megvédte a túlsúlyos férfiakat a korai magömlés élethosszig tartó kockázatától. A kontrollcsoportban háromszor annyi túlsúlyos férfi volt, aki tovább bírta az ágyban, mint a korai magömlésre hajlamos csoportban.

A korai magömlés a leggyakoribb szexuális probléma a férfiak körében, a Mayo Clinic szerint háromból egy férfi tapasztalja ezt a problémát. Definíciója szerint a hüvelyi behatolást megelőzően vagy azon belül egy percen belül bekövetkező magömlés, valamint az orgazmus késleltetésének képtelensége. A probléma minden szexuális helyzetben, még maszturbáció közben is előfordulhat.

A túlsúlyos férfiak tovább bírják az ágybanForrás: Thinkstock

Az International Journal of Impotence Research című szaklapban megjelent tanulmányban török kutatók arra keresték a választ, hogy milyen összefüggés van a férfi fizikai mérete és a szex közbeni kitartása között. Több mint 200 férfit kérdeztek meg arról, hogy mennyi időbe telik az ejakulációjuk; ezután két csoportba sorolták őket - egy korai magömléses csoportba és egy kontrollcsoportba. Megállapították, hogy az elhízott férfiak 90 másodperccel tovább tartottak ki az ágyban, mint a fitt férfiak. Egy átlagos férfi magömlése a behatolás után körülbelül hat perc elteltével következik be.

A kutatók feltételezése szerint a túlsúlyos férfiaknál magasabb lehet a női nemi hormon, az ösztradiol szintje, ami gátolhatja a férfi orgazmust. A férfiak egy olyan folyamat révén termelnek ösztrogént, amelyben egy aromatáz nevű enzim vesz részt, amely a tesztoszteront ösztradiollá alakítja át. Jellemzően az alacsony tesztoszteron, a magas ösztradiol és az emelkedett prolaktin - egy olyan hormon, amely csökkentheti a tesztoszteront és szexuális diszfunkciót okozhat - felelősek a késleltetett orgazmusért.

A kutatók ezenkívül úgy vélik, a késleltetett orgazmus a szerotonin, a boldogsághormon csökkent szintjének is köszönhető. A túlsúlyos férfiak és nők 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek hangulatzavarokban, például depresszióban, mint a lakosság többi része. Úgy vélik, hogy a depresszióban szenvedő emberek szerotoninszintje alacsony, ami összefüggésbe hozható a falásrohamokkal is, ami túlzott súlygyarapodáshoz vezet.

"Bár tudjuk, hogy tanulmányunk nem befolyásolhatja közvetlenül a betegellátást, ezek az eredmények hasznosak lehetnek az élethosszig tartó korai magömlés fiziopatológiájának megértésében" - írták a kutatók.