A fertőző rák gondolata akár egy posztapokaliptikus horrorfilmben is megállná a helyét, pedig a probléma nagyon is valós. Szerencsére nem minket, embereket érint, de egy állatfajt már a kihalás szélére sodort.

Az egyik leginkább vizsgált, fertőző rákos megbetegedés kutyáknál fordul elő, és fertőző nemi daganat (CTVT) néven ismert. A kór mindkét nemet megbetegítheti, és a nemi szervek külső részét támadja. 1876-ban fedezték fel ezt a ráktípust. Még ugyanebben az évben bizonyították, hogy képes fertőzni, ha az egyik kutya tumorsejtjeit egy másik kutya nemi szervére dörzsölik.

Mai napig nem ismert, pontosan milyen mechanizmus révén képesek a ráksejtek egyik egyedről a másikra átterjedni. Annyi biztos, hogy a CTVT egy nemi betegségként értelmezhető, azaz párzás során képesek átadni egymásnak a kutyák, farkasok, rókák és prérifarkasok. Érdekes megfigyelés, hogy ezek a rákos sejtek nem képesek megfertőzni a macskákat és az egereket, tehát a tumor egy adott fajra és annak közeli rokonaira specializálódott.

A gusztustalan, vöröses színárnyalatú, váladékozó tumorokat okozó daganatos betegség szerencsére jól gyógyítható, az érintett állatok túlélési esélyei jók.

A CTVT-t megfelelő óvintézkedésekkel a legtöbb fejlett országban már felszámolták, kevésbé fejlett országokban pedig elsősorban a kóbor kutyákat érinti.

Nincsenek szerencsés helyzetben ugyanakkor a tasmán ördögök, amik egy hasonló, ám az előbb említettnél jóval halálosabb fertőző rákfajtával küzdenek.

Ráksejtek (illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Vannak állatfajok, amik már majdnem kihaltak a futótűzként terjedő rák miatt

Az erszényes ördögök arctumoros betegségét (DFTD) először 1996-ban jelentették, azóta a Tasmania szigetén élő populáció csaknem 90 százalékát kiirtotta a kór.

A CTVT-vel ellentétben ez a fertőző daganat szinte mindig halálos; először az arcon jelenik meg, aztán átterjed a belső szervekre.

A szakértők úgy gondolják, hogy a DFTD akkor fertőz, amikor az állatok párzás vagy táplálkozás közben megharapják egymást. Bár a daganat idegen sejtekből áll, az erszényes ördögök immunrendszere általában nem ismeri fel, és gyakran elég nagyra nő ahhoz, hogy fulladásos halált okozzon.

Arctumorral küzdő tasman ördögForrás: Wikimedia Commons

Nem kizárt, hogy más állatfajoknál is léteznek fertőzni képes ráksejtek, laboratóriumi hörcsögöknél például már megfigyeltek hasonló jelenséget. A megfigyelés alapján ez a tumor – részben – kannibalizmus révén terjedhet, ugyanakkor a részletek itt sem ismertek.

A legrejtélyesebb fertőző daganat azonban nem az emlősöket, hanem a tengeri kagylókat sújtja.

Ez a rákos megbetegedés azért is titokzatos, mert a puhatestűek életciklusuk egyetlen szakaszában sem érintkeznek egymással;

a hímivarsejteket a vízbe engedik, nincs közvetlen testi kontaktus a példányok között.

Óriási szerencse, hogy embereknél egyelőre nem figyeltek meg fertőzés útján terjedő rákot. Hogy ez így marad-e, az még a „jövő zenéje".