Egy közel Nagy-London méretű, hatalmas jéghegy szakadt le az antarktiszi jégtakaróról egy kutatóállomás közelében. A kutatók jelentése szerint két éven belül ez a második ilyen hasadás.

A Brit Antarktiszkutató Intézet (British Antarctic Survey, BAS) szerint az új jéghegy kialakulása egy természetes folyamat, az úgynevezett „borjazás" során történt és nem a klímaváltozásnak köszönhető, amely felgyorsítja a tengeri jég csökkenését az Északi-sarkvidéken és az Antarktisz egyes részein. Az 1550 négyzetkilométeres jéghegy egy évtizeddel azután vált le a 150 méter vastag Brunt jégtakaróról, hogy a tudósok először észleltek hatalmas repedéseket rajta.Egy hasonlóm látványos leválás körülbelül egy évvel ezelőtt történt, amely egy 1270 négyzetkilométeres jéghegyet érintett,
Ez a leválás már várható volt, és a Brunt jégtakaró természetes viselkedésének része –mondta Dominic Hodgson, a BAS glaciológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez nincs összefüggésben az éghajlatváltozással.

Az úgynevezett Chasm-1 hosszú évekig szunnyadt, de most új jéghegyet hozott létreForrás: BAS

A brit Halley VI kutatóállomás naponta figyeli a hatalmas úszó jégtakaró állapotát, de a legutóbbi szakadás nem érinti. A mobil kutatóbázist 2016-2017-ben biztonsági okokból helyezték át a szárazföld belsejébe. A személyzet azóta csak a november és március között, az antarktiszi nyár idején tartózkodik ott; jelenleg 21 kutató van ott. Ők tartják fenn az áramellátást és azokat a létesítményeket, amelyek biztosítják a tudományos kísérletek távoli működését a téli időszakban, amikor 24 órán át sötét van, és a hőmérséklet mínusz 50 Celsius-fok alá süllyed.

Hodgson kiemelte, hogy tudományos és operatív csapataik továbbra is valós időben figyelik a jégtáblát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy biztonságos, és hogy biztosítsák az innen végzett tudományos munka folyamatosságát.