Egy márványból faragott, életnagyságú Herkules-szoborra bukkantak Rómában, az ókori Via Appia közelében végzett csatornamunkák során - közölte az alkotást felfedező Federica Acierno olasz régész.

A munkát, amelynek során húsz méterrel a talajszint alatt is ástak, folyamatosan felügyelte egy régész.
A szobrot egy raktárba szállították, ahol megtisztítják, majd megpróbálják meghatározni korát és eredetét - tette hozzá Acierno.

A szakértő elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne bármit is mondani a szoborról. Mivel az alak kezében dorong, a fején pedig oroszlánbőr van, arra lehet következtetni, hogy a mű egy Herkulesnek öltözött embert ábrázol - magyarázta a régész.

A most előkerült Herkules-szobor részleteForrás: Appia Antica Archaeological Park

Az 540 kilométer hosszú Via Appia a Római Birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi és hadi útja volt, amely Rómát kötötte össze Brindisi kikötőjével, ahonnan Görögországba lehetett eljutni. Egyben itt volt a keletről érkező áruk és rabszolgák egyik legfontosabb átrakodó helye.

A Via Appiát időszámításunk előtt 312-ben kezdte el építtetni Claudius Appius római konzul. Útvonala mentén számos történelmi emlék található különböző korokból.

Olaszország azon fáradozik, hogy a Via Appiát a világörökségi helyszínként ismertesse el az UNESCO-val.