Értékes drágaköveket vesztettek el a római elit tagjai fürdőzés közben

drágakövek
Az angliai Carlisle-ban ásatásokat végző régészek kétezer éves, vésett drágaköveket tártak fel a Hadrianus fal közelében
Vágólapra másolva!
Az angliai Carlisle-ban ásatásokat végző régészek kétezer éves, vésett drágaköveket tártak fel a Hadrianus fal közelében. Az Uncovering Roman Carlisle projekt közösségi ásatásokat végzett a Carlisle Cricket Clubnál, ahol a csapat egy római kori fürdőházat tárt fel, amit a Wardell Armstrong régészei 2017-ben fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

A fürdőház az Uxelodunum római erőd (jelentése „magas erőd"), más néven Petriana közelében található, Carlisle Stanwix kerületében. Az Uxelodunumot a mai Carlisle-tól nyugatra lévő területek és az Éden folyó létfontosságú átkelőhelyének ellenőrzésére építették. A hadrianusi gát mögött helyezkedett el, északi védelmét a fal alkotta, hosszú tengelye pedig a fallal párhuzamos volt.

az erődöt az úgynevezett Ala Petriana, egy 1000 fős lovasegység foglalta el, amelynek tagjai a harctéren tanúsított vitézségükért római polgárjogot kaptak.

A fürdőház korábbi ásatásai során a régészek több helyiséget, egy hipokausztrendszert, terrakotta vízvezetékeket, ép padlókat, festett csempéket és főzőedénytöredékeket tártak fel. Az épületet a katonák használták kikapcsolódásra és fürdőzésre, amit

több magas rangú katona vagy a római elit tagjai is használt, akik itt veszthették el a most felfedezett, vésett drágaköveket, miközben a felmelegített vízben fürödtek.

A kövek aztán a medencék tisztításakor a lefolyókba kerülhettek.

Az úgynevezett intaglióként ismert, vésett drágakövek a Krisztus után a 2. század végéről vagy a 3. századból származnak, köztük egy ametiszt, amely egy virágot vagy tükröt tartó Vénuszt ábrázol, valamint egy vörösbarna jáspis, amelyen egy szatír látható.

Az angliai Carlisle-ban ásatásokat végző régészek kétezer éves, vésett drágaköveket tártak fel a Hadrianus fal közelében Forrás: Anna Giecco

– mondta Frank Giecco, a Wardell Armstrong cég munkatársa a The Guardiannek nyilatkozva, amit a HeritageDaily online portál idéz. – Az intagliók némelyike parányi, körülbelül 5 milliméteres, a legnagyobb közöttük 16 milliméteres.

Hozzátette: az ilyen apró dolgok gravírozása hihetetlen kézügyességet igényel.
Az ásatások során több mint negyven női hajtűt, harmincöt üveggyöngyöt, egy agyag Vénusz-figurát, állatcsontokat és császári pecsétes csempéket is találtak. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy a fürdőház monumentális építmény lehetett, amelyet nem csak az Uxelodunum helyőrsége, hanem az erőd közelében élő római elit használt.