Nevet kapott az ország egyetlen indiai orrszarvú borja

indiai orrszarvú, Rhinoceros unicornis, Aman
Nevet kapott az ország egyetlen indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) borja. A gondozók az ázsiai AMAN nevet választották, melynek a jelentése BÉKE. Így néz most ki a novemberben született indiai orrszarvú borjú.
Vágólapra másolva!
150 kg és naponta elfogyaszt 20-30 liternyi anyatejet. Szépen gyarapszik az ország egyetlen indiai orrszarvú borja a Nyíregyházi Állatparkban. A 2 és fél hónapos kisállatnak igen népes rajongótábora van, hiszen az Állatpark felhívására (a látogatókat kérték meg, hogy segítsenek nevet választani a borjúnak) több mint 300 névjavaslat érkezett. A gondozók végül az ázsiai AMAN nevet választották neki, melynek a jelentése BÉKE. - írja a Nyíregyházi Állatpark honlapján.
Vágólapra másolva!

Nevet kapott az ország egyetlen indiai orrszarvú borja

A névválasztásra a látogatók segítségét kérték a Nyíregyházi Állatpark dolgozói, akik a közösségi oldalunkon javasolhattak nevet az ország egyetlen indiai orrszarvú-borjának. Néhány kitétel volt csupán, a gondozók mindenképpen tekintélyt parancsoló, ázsiai nevet szerettek volna adni neki.

A kis egyszarvúnak igen népes rajongótábora van, hiszen több mint 300 névjavaslat érkezett a közösségi média felületekre.

Érkeztek mosolyt fakasztó nevek mint a Nud-Lee , a Bingó vagy a Dezső, de gondozóink végül az ázsiai AMAN nevet választották, melynek a jelentése BÉKE.

Nevet kapott az ország egyetlen indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) borja. A gondozók az ázsiai AMAN nevet választották, melynek a jelentése BÉKE. Így néz most ki a novemberben született indiai orrszarvú borjú. Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/ugye-milyen-edes-igy-nez-most-ki-a-novemberben-szuletett-indiai-orrszarvu-borju-2023-01-24?fbclid=IwAR0WoFNU6nwg1B5wfPpAlIqH5xD1S25RlQ4Cs8MGVgqF9MaRnWf3ApmavBA

A 2 és fél hónapja született kis indiai orrszarvú ( Rhinoceros unicornis) születése hatalmas zoológiai siker, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvú csapat jelenleg 3 ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek Nyíregyházára.

A jelenleg közel 150 kilogrammos utód mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik parkunk szakemberei, aki a naponta elfogyasztott 20-30 liternyi anyatejnek köszönhetően naponta 1-2 kg-ot gyarapszik és ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is.

Az indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) naponta testsúlyának mintegy 1%-ának megfelelő mennyiségű, az évszaknak megfelelően igen változatos táplálékot fogyaszt, melynek körülbelül 80%-át fűfélék alkotják, emellett gyümölcsöket, leveleket, fák és bokrok ágait, vízinövényeket is esznek, de elfogyasztja a mezőgazdasági terményeket is. A legeléshez mozgékony felső ajkát használja. Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/ugye-milyen-edes-igy-nez-most-ki-a-novemberben-szuletett-indiai-orrszarvu-borju-2023-01-24#lg=1&slide=4

Az indiai orrszarvúnak egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. Az indiai orrszarvú a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Többnyire magányosan él, kivéve a borjakat nevelő nőstényeket.

Az indiai orrszarvúk (Rhinoceros unicornis) Gyorsan futnak, sebességük akár 40 km/h is lehet, emellett igen jól is úsznak. Szaglásuk és hallásuk kiváló, látásuk azonban igen gyenge. Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/ugye-milyen-edes-igy-nez-most-ki-a-novemberben-szuletett-indiai-orrszarvu-borju-2023-01-24#lg=1&slide=0

Fennmaradása szempontjából az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemi vágyfokozóként használják. Emellett az emberiség létszámának növekedésének hatására egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, melyek révén az indiai orrszarvúk élőhelyei egyre fogyatkoznak. Az élőhelypusztítás másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, aminek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól és a kis sziget populációk genetikai állománya erősen leromlik.

Az alábbi videón az indiai orrszarvú borjú látható.

(Forrás: Nyíregyházi Állatark: https://www.sostozoo.hu/)