Hazai kutatók reformálják meg a gerincgyógyászati diagnosztikát

gerinc, gerincgyógyászat
A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói
Vágólapra másolva!
A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az intézmény tájékoztatása szerint megreformálják a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, amely támogatja a gyógyítást, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, javítja a betegellátás minőségét.
Vágólapra másolva!

A projekt célja olyan piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyítást, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét. A Szegedi Tudományegyetem szakemberei szerint

a technológiát alkalmazó megoldások képesek lesznek hatalmas mennyiségű vizsgálati adat és szakmai tudás ötvözésére,

ezáltal pontosabbá és gyorsabbá lehet tenni a diagnosztikát, megteremtve a lehetőséget a terápia eredményességének növelésére.

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói Forrás: Pinterest

– emelte ki az intézmény. – A szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist készítenek, amely a mesterséges intelligencia algoritmusainak fejlesztése és a gépi tanulás alapjául szolgál.

Hozzátették: kialakítanak egy olyan automatizált applikációt is, amely két- és háromdimenziós vizualizációval támogatott intelligens leletet, úgynevezett „i-Leletet" szolgáltatva a radiológiai leletek új generációját képviseli.

A közlemény szerint a 2024 elejéig tartó projekt fő termékeként olyan automata gerinc MR-leletező mesterségesintelligencia-algoritmus és -applikáció készül el, amely a meglévő alkalmazásokhoz kapcsolódva a gerincről készült MR-vizsgálatok értékelésére lesz képes, kiszűrve a súlyos gerincbetegségeket és a potenciális fájdalomforrásként értékelhető eltéréseket is.

Ahogy arra az egyetem rámutatott, az orvostudományi és informatika-tudományi kutatásokon alapuló rendszert beillesztik a betegellátás több szintjébe, és azokba a szoftveres alkalmazásokba, amelyek a gerincbetegek mindennapi diagnosztikáját és gyógyítását támogatják.

(Origó, MTI)