Százhúsz neolitikus sziklarajzra bukkantak Franciaország délkeleti részén - közölte Claude Salicis, a helyi régészeti intézet igazgatója.

Az alkotások harcosokat és csatajeleneteket, zűrzavart vagy temetést ábrázolnak, és négyezer évvel ezelőtt, a korai bronzkorban keletkeztek - részletezte Salicis.

A Csodák völgyében található több ezer sziklavésettől mintegy húsz kilométerre fekvő valdeblore-i lelőhely "a régió egyik legnagyobb felfedezése, mert eddig csak két ezekhez hasonló festményt azonosítottak a megyében" - hangsúlyozta az igazgató.

A rajzok datálása és hitelesítése a felhasznált pigmentek elemzésével zajlott. Az alkotásokra két helyi cselgáncsozó bukkant rá 2022 nyarán.

A fiammal rendszeresen járjuk ezeket a hegyeket, és már sokszor elmentünk a sziklák mellett anélkül, hogy észrevettük volna a festményeket" - vallotta be a 64 éves Marcel Pietri, a monacói dzsúdószövetség egyik vezető tisztségviselője.

IllusztrációForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

"Egy nyári napon a fiam úgy döntött, hogy drónfelvételt készít a szikláról, és ekkor figyeltünk fel az első, majd a többi rajzra" - tette hozzá Pietri, aki rajong a történelemért és a régészetért.

Az alkotások egy mászók által is használt szikla üregeiben találhatók. Salicis elmondta, hogy a következő feladat a festmények osztályozása, amely lehetővé teszi megóvásukat.

(MTI/AFP)