Ékszerek, amelyek VIII. Henrik első szerelméről mesélnek

ékszer, tudor-kor
Egy fémdetektor VIII. Henrik és Aragóniai Katalin monogramjával ellátott arany medált és láncot tárt fel
Vágólapra másolva!
Egy fémdetektor VIII. Henrik és Aragóniai Katalin monogramjával ellátott arany medált és láncot tárt fel véletlenül. A leletet az angliai Warwickshire-ben fedezték fel, és ezt követően jelentették a Portable Antiquities Scheme helyi leletvédelmi összekötő munkatársának, aki értesítette a Historic England szervezetet.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint az ékszerek valamikor a 16. század elején készültek, aminek a legvalószínűbb dátuma 1521, amikor VIII. Henrik angol király házasságot kötött Aragóniai Katalinnal. 1509-ben kötött házasságuk az 1533-as érvénytelenítéséig tartott. VIII. Henrik ugyanis 1525-ben úgymond belebolondult Boleyn Annába, miközben elégedetlenkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Katalinnal kötött házasságából nem született túlélő fia.

Az uralkodó a házasság érvénytelenítését kérte, ám ezzel elindította az események azon láncolatát, amely Anglia és a katolikus egyház közötti szakadáshoz vezetett.

Az ékszerek aranyból készültek: a szív alakú medál egy 75 láncszemű aranyláncra van erősítve. A medál elülső oldalát egy gránátalma bokorral (VIII. Henrik és Aragóniai Katalin jelképeivel) összefonódott vörös és fehér Tudor-rózsát ábrázoló motívum díszíti. Az alján a + TOVS + IORS felirat olvasható, amely francia szójáték a „mindig" szóra.

Egy fémdetektor VIII. Henrik és Aragóniai Katalin monogramjával ellátott arany medált és láncot tárt fel Forrás: Historic England

A medál hátoldalán a „H" és a „K" monogram (Henrik és Katalin jelképeként) lombard betűkkel írva, szalaggal összekötve. Az alján ismét a + TOVS + IORS felirat található.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ékszert egy eseményen résztvevők viselték egyfajta jutalomként, hasonlóan azokhoz, amelyeket a greenwichi lovagi tornán használtak a lovasbárdok 1521-ben.

– mondta Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.