A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet névadó vízfolyása a Boronka-patak, tájékoztatta szerkesztőségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP). 2022 végén fejeződött be a patak medrének rehabilitációja.

A DDNP tájékoztatása szerint a patak korábbi, szabályozott, egyenes, kimélyült medrét több helyen földtöltésekkel zártuk le és a vizet a patak menti réteken lévő régi medrekbe, valamint a patakot szegélyező, úgynevezett anyagnyerő helyek felé terelték.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően a megújult vízrendszer feltöltődött.

A vizet a patak menti réteken lévő régi medrekbe, valamint a patakot szegélyező, úgynevezett anyagnyerő helyek felé tereltékForrás: DDNP

A beavatkozás révén csökkenthetők az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás negatív hatásai – írta a hozzánk eljuttatott közleményében a Duna-Dráva Nemzeti Park. – A víz nagyobb területen tud szétterülni, így intenzív csapadékos időjárás esetén elnyúlik a víz levonulása és csökken a villámárvizek romboló hatása.

A talajba és a patakot övező mélyebb területekre beszivárgó víz késlelteti az egyre hosszabb aszályos időszakokban bekövetkező kiszáradást. Az újonnan létrejött vizes területek a fehér gólyák és sok más vízhez kötődő faj számára biztosítanak kiváló táplálkozóhelyet.

A beruházás az EuroNatur Alapítvány támogatásával valósult meg – ez a szervezet adományozta Nagybajomnak az Európai Gólyás Település címet.