Egy eszköz néhány másodperc alatt diagnosztizálhatja a tüdőgyulladást

köhögés, allergia
Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet.
Vágólapra másolva!
A tüdőgyulladás, amely az egyik vagy mindkét tüdő léghólyagjait gyulladásba hozó fertőzés, az 5 év alatti gyermekek halálozásának mintegy 14 százalékát okozza és évente több mint 700 ezer gyermek halálát okozza. A legtöbb felnőtt ma már felépülhet a tüdőgyulladásból, de a gyermekek és a kevésbé erős immunrendszerrel rendelkezők számára pusztító betegség lehet; különösen a világ kevésbé fejlett részein, ahol a kezelési lehetőségek szűkösek. A kutatók most erre kerestek és találtak egy modern megoldási alternatívát.
Vágólapra másolva!

A tüdőgyulladás korai, gyors és olcsó diagnosztizálása snagy változást hozhat, ami ma általában drága és időigényes vérvizsgálatokkal, illetve mellkasvizsgálatokkal történik. Ám lehet a betegségnek egy olyan árulkodó jele, amellyel ezek nélkül is diagnosztizálható: ez pedig a köhögés.

A tüdőgyulladásos köhögés ugyanis nem olyan, mint a többi, mivel a betegség a tüdő gyulladásával jár, amely módosítja a hangból származó léghullámot.

Az emberek számára elég nehéz észrevenni a különbséget, ám speciális elektronikus berendezések és a folyamatot felügyelő algoritmus segítségével azonosítható.

Jin Yong Jeon, a Hanyang Egyetem munkatársa az Amerikai Akusztikai Társaság 183. ülésén most bemutatott egy gépi tanulási algoritmust, amely pontosan ezt teszi: a köhögés hangelemzése alapján azonosítani tudja, hogy egy betegnek tüdőgyulladása van-e.

A tüdőgyulladásos köhögés nem olyan, mint a többi, mivel a betegség a tüdő gyulladásával jár, amely módosítja a hangból származó léghullámot Forrás: Pinterest

Az eszköz megkülönbözteti a tüdőgyulladásból származó köhögést a nem tüdőgyulladásból származó köhögéstől, majd képessé válik a diagnosztizálásra.

Nem ez az első alkalom, hogy valami hasonlót fejlesztettek ki: több más kutatócsoport is dolgozott már a tüdőgyulladás diagnosztizálásán vagy a tüdő egészségének nyomon követésén, néha egy egyszerű okostelefon-mikrofon segítségével. A tudósok szenzorok és az intelligens algoritmusok keverésével szeretnének új módszereket létrehozni a betegség olcsó és hatékony diagnosztizálására.

Ebben az esetben Jeon és munkatársai a felvételeket kiegészítették a szobai impulzusválaszokkal, amelyek azt mérik, hogy egy tér akusztikája hogyan befolyásolja a különböző hangfrekvenciákat.

A felvett köhögési hangokkal kombinálva az algoritmus bármilyen környezetben hatékonyan tudott működni. A kutatók összességében 97,5 százalékos pontosságot tudtak elérni.

– mondta Jin Yong Jeon a ZME Science online tudományos portálnak. – Lehetőség nyílik az általános orvosi költségek csökkentésére is.

Hozzátette: a mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerepet játszik a betegségek diagnosztizálásában. A kutatócsoport most azt tervezi, hogy a kényelem és az alkalmazhatóság javítása érdekében automatizálják az egyes, jelenleg kézzel végzett folyamatokat.

Ez a fajta technológia a különböző betegségek esetében is nagy hatással lehet a korai diagnózis és beavatkozás elősegítésére.