Idén nyáron az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szervezi meg Európa legnagyobb matematikai oktatásmódszertani tanácskozását. A 13. CERME Konferenciára ezer résztvevőt várnak az ELTE lágymányosi campusára.

A European Society for Research in Mathematics Education (ERME) 2023. július 10. és 14. között Magyarországon rendezi meg a 13. CERME Konferenciát. A szervezet kétévenként hívja össze a terület szakembereit, hogy lehetőséget biztosítson a különböző európai országokban folyamatban lévő kutatások megismerésére és kutatói együttműködések kialakítására.

A matematika szerepe meghatározó a gondolkodásban, elvontságával azonban felülemelkedik minden más tudományon – oktatásának nehézségét éppen ez jelenti. Az örök érvényű, mégis állandóan fejlődő gondolati rendszert úgy kell megismertetni a tanulókkal, hogy nyilvánvaló legyen a gyakorlati hasznossága is. A CERME rendezvények célja, hogy a matematikatanítás elméletével, módszereivel foglalkozó európai kutatókat közös gondolkodásra sarkallja, ezért az egyéni kutatási beszámolók helyett az együttműködésen alapuló csoportmunkára helyezi a hangsúlyt. A résztvevők egy adott munkacsoportba jelentkezhetnek előadással, a konferencián aztán végig ezzel a csoporttal dolgoznak együtt, ami jó lehetőséget biztosít az elmélyült munkára és az adott terület legkiválóbb kutatóinak megismerésére. Eredményeiket a csoportok plenáris üléseken vitatják meg. A kutatók poszterüléseken is bemutatkozhatnak és kaphatnak visszajelzést munkájukról. A konferencia részét képezik a szervezet jövőbeli munkájával és irányaival foglalkozó ülések is.

Idén nyáron az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szervezi meg Európa legnagyobb matematikai oktatásmódszertani tanácskozását. A 13. CERME Konferenciára ezer résztvevőt várnak az ELTE lágymányosi campusára.Forrás: https://www.elte.hu/content/lagymanyos-leiras-es-galeria.c3c.63?m=135

A helyi szervezőbizottság elnöke Csapodi Csaba, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ adjunktusa, a Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársa. A nemzetközi programbizottságot Paul Drijvers, az Utrechti Egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti. A konferencia plenáris előadásait Lovász László matematikus, az MTA korábbi elnöke és Berta Barquero, a Barcelonai Egyetem oktatója tartja.

A hagyományoknak megfelelően a CERME konferencia előtt, július 9-10-én kerül sor a matematika oktatásával foglalkozó fiatal európai kutatók kétnapos rendezvényére, a YERME Napokra. A programon mesterszakos hallgatók, PhD-hallgatók, illetve frissen PhD-zett posztdoktorok találkozhatnak és ismerhetik meg az európai matematikaoktatás különböző irányzatait és képviselőiket. A konferenciára előadással vagy poszterrel február 15-ig lehet jelentkezni, részletek a honlapon olvashatók. A konferenciával kapcsolatos kérdéseket a cerme13@renyi.hu e-mail-címen várják.

(Forrás: ELTE Kommunikáció: kommunikacio@elte.hu)