Ez állhat a szemrángatózás mögött

Woman's eyes STUDIO SHOT WHITE BACKGROUND CLOSE UP FULL FRAME PART OF THE BODY HUMAN BODY PART INTERIOR TOP SECTION FACE ONE PERSON ONE PERSON ONLY YOUNG ADULT YOUNG WOMEN WOMEN ONLY 20-24 YEARS CAUCASIAN APPEARANCE EYELASH HUMAN FACE HUMAN EYE BLUE GREEN
A pupilla tágulása egészségi problémát is jelezhet
Vágólapra másolva!
Aki valaha tapasztalt huzamosabb ideig tartó szemhéjrángást, pontosan tudja, hogy mennyire zavaró tud lenni. A szemhéjrángás vagy myokymia a szemhéjizmok ismétlődő, akaratlan összehúzódása, ami általában a felső szemhéjban fordul elő, de jelentkezhet az alsó szemhéjban is.
Vágólapra másolva!

Legtöbbünk számára a rándulások fájdalommentesek és ártalmatlanok, csupán rövid ideig tartanak, és kisebb bosszúságot jelentenek. Ilyen esetben a szemhéjgörcsöt valószínűleg nem kóros állapot idézi elő. Ha azonban a szem rángatózása hosszabb ideig tart, órákig vagy akár napokig is, annak már számos különböző oka lehet.

Mi okozza a szemhéjrángást?

„A szemrángást általában stressz, idegesség, szorongás, túl sok koffein, fáradt szem (például számítógépes munka vagy digitális eszközök intenzív használata miatt) vagy alváshiány váltja ki" – sorolja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Ugyanakkor a szemben lévő idegen testek, a kötőhártya-gyulladás, a szemhéjszél gyulladása vagy a szaruhártya apró elváltozásai, pl. a kontaktlencse helytelen felhelyezése miatt is jelentkezhet tikkelés szerű tünet."

Magnéziumbevitel a szemrángás ellen

A magnéziumhiány szintén a szemrángás egyik lehetséges gyakori oka. Ez az ásványi-anyag fontos szerepet tölt be az izmok és az idegek megfelelő kommunikációjában. Hiányában az idegek helytelen jeleket küldhetnek az izmoknak. A szemrángás mellett a magnéziumhiány másik jellegzetes tünete a lábban jelentkező görcsök. A magnéziumhiányt gyakran az egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan étkezés okozza, de hasmenés és diéta is kiválthatja. Sőt, szervezetünknek néha több magnéziumra van szüksége, például várandósság vagy rendszeres testmozgás során. A cukorbetegség, a krónikus vesebetegségek, a cöliákia (gluténintolerancia) és az alkoholfogyasztás szintén magnéziumhiányhoz vezethet.

Forrás: R3F / Science Photo Library via AFP

Szükséges kezelni a szemhéjrángást?

A legtöbb szemhéjgörcs néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül elmúlik. Ellenkező esetben törekedjünk a kiváltó okok megszüntetésére:

  • fogyasszunk kevesebb koffeint
  • pótoljunk magnéziumot
  • aludjunk többet
  • biztosítsuk a szemünk folyamatosan hidratálását tartósítószerementes műkönnyel

„A szemhéjgörcsök csak akkor tekinthetők orvosilag kritikusnak, ha a rángatózás vörös vagy duzzadt szemekkel, szokatlan váladékozással, lelógó szemhéjjal vagy az arc más részein jelentkező rándulással jár. Ezek súlyosabb neurológiai rendellenesség tünetei lehetnek, ilyenkor mindenképpen indokolt szakorvos felkeresése" – zárja Dr. Nagy Angéla.