Új eljárással mérik a vírusok által kiváltott immunválaszt hazánkban

SZENTÁGOTHAI János Kutatóközpont, virológia
Többféle hatóanyagot vizsgálnak jelenleg is a hazai kutatólaborokban
Vágólapra másolva!
A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói. A kutatás eredményeképp a jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz ez az eljárás, tájékoztatta szerkesztőségünket a PTE kedden.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a PTE közleménye rámutat, a COVID-19 járvány kirobbanásától a kutatók sokat tettek annak érdekében, hogy mindent megtudjanak erről a kórokozóról, és megismerve azt, felvegyék vele a harcot. Ezek a kutatások azonban sok esetben olyan eredményeket hoztak, amelyek további felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban.

– idézte fel Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese, a kutatásoknak teret nyújtó pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetőjea a két évig tartó együttműködés eredményeit az azt bemutató keddi pécsi sajtótájékoztatón. – Jjelentős előrelépés történt Pécsen is e téren, hiszen a PTE és a RoLink Kft. összefogásával egy olyan technológia jött létre, amely több más - várhatóan akár embert is megfertőző, potenciálisan veszélyes - vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas lesz a jövőben.

A kutatóknak UVC fény segítségével sikerült a koronavírus örökítőanyagát úgy inaktiválni, hogy a vírust szerkezetében nem károsították. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozzák (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Sóki Tamás

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke emlékeztetett: a kormány 2018-tól a gazdasági szereplők és a kutatók közötti együttműködést kívánta erősíteni és a társadalom számára hasznos kutatói munkát ösztönözte, ennek érdekében meg is duplázták az innovációra szánt források korábbi összegét.

– mutatott rá dr. Hetényi Roland, a RoLink Kft. ügyvezetője.

A közlemény szerint a felfedezéssel a koronavírus örökítőanyagát olyan módon tudták hatástalanítani, hogy a vírus szerkezetében nem okoztak károsodást, így pedig a kórokozó emberi szervezetre gyakorolt hatásait is vizsgálhatták.

Időben felkészülnek

A jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz a kifejlesztett új eljárás, míg a vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a hazai kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcinaalapanyag fejlesztési platform kialakításával.

Az UVC típusú fény segítségével zajló eljárás során a vírus wuhani és delta variánsát is inaktiválták, utóbbi esetében pedig a hatástalanított vírus biztonságosságát állatkísérlet keretében is megvizsgálták.

Kiemelték: a kutatások során bebizonyosodott, hogy az orron keresztül szervezetbe juttatott inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami a védőoltások eredményességét is igazolja. A vírus által kiváltott immunválasz pontos mérése érdekében a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani, ezért a kutatók kidolgoztak egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást is, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is.

(MTI, PTE, Origó)