Egy ritka rák miatt lett ír akcentusa az amerikai férfinak

ír, írek, írország
A prosztatarák egy ritka formája miatt egy örvenes éveiben járó férfi hirtelen olyan akcentussal kezdett el beszélni, amely feltűnően hasonlított az ír nyelvjárásra (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
A prosztatarák egy ritka formája miatt egy örvenes éveiben járó férfi hirtelen olyan akcentussal kezdett el beszélni, amely feltűnően hasonlított az ír nyelvjárásra; ez az erőteljes változás egész életében megmaradt.
Vágólapra másolva!

Ez az első olyan eset, amely prosztatarákhoz kapcsolódik

Az orvosi szakirodalomban csak két másik bejegyzés található olyan rákos megbetegedésről, amely idegen akcentus szindrómát (FAS) vált ki. Ám ez az első olyan eset, amely kifejezetten prosztatarákhoz kapcsolódik. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a FAS egy szokatlan beszédzavar, amely azt eredményezheti, hogy az illető hirtelen és ismeretlen okból „idegen" akcentussal kezd el beszélni és a kiejtése is olyan módon változik, amely – legalábbis felületesen – hasonlít egy másik dialektus vagy nyelv hanglejtésére, írja a ScienceAlert online tudományos portál.

A szindróma a leggyakrabban az agyvérzéssel vagy valamiféle agyi traumával hozható összefüggésbe.

A leghíresebb eset egy norvég nőé, aki 1941-ben, Oslo bombázása során szenvedett fejsérülést. Néhány hónappal később német akcentusnak tűnő hangon kezdett el beszélni. Egy újabb példa néhány évvel ezelőtt került be a hírekbe: egy arizonai nő szó szerint úgy ébredt, mint „Mary Poppins". Az ő esetében az ok azonban nem volt egyértelmű.

A beteg agyában lévő elváltozások MRI-je, amely összhangban van az intracranialis metasztatikus betegséggel Forrás: Broderick et al., BMJ esetjelentés, 2023

A BMJ Case Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint

sokkal ritkábban fordulnak elő olyan esetek, amelyek egyértelműen valamilyen daganathoz kapcsolódnak.

Valójában csak két másik példát említ a szakirodalom: egy 2008-ban közzétett esettanulmány szerint egy hatvanas éveiben járó nő más, nem meghatározható akcentussal kezdett beszélni, miután mellrákja átterjedt az agyába. Egy hasonló esetben egy ötvenes éveiben járó olasz nő, akinek agydaganata volt, hirtelen más ritmusban és dallammal szólalt meg.

A beteg soha nem járt Írországban

Annak ellenére, hogy nagy figyelmet kapnak azok a történetek, amelyekben az emberek hirtelen különleges, idegen akcentust alakítanak ki, a legtöbb FAS-eset a beszédprodukció általános változásait mutatja, amelyeket nem lehet egyetlen földrajzi régióhoz sem kötni.

A prosztatarákkal diagnosztizált amerikai férfi közelmúltbeli esete ritka példa a hang olyan mértékű változására, amely nagyon hasonlít egy felismerhető akcentushoz.

A férfi nyilvánvalóan soha nem volt ír származású, és életében nem járt Írországban. Mégis, alig húsz hónappal azután, hogy úgynevezett metasztatikus hormonérzékeny prosztatarákot diagnosztizáltak nála, dél-ír dialektussal kezdett el beszélni.

A prosztatarák egy ritka formája miatt egy örvenes éveiben járó férfi hirtelen olyan akcentussal kezdett el beszélni, amely feltűnően hasonlított az ír nyelvjárásra (képünk illusztráció) Forrás/Illusztráció: Pinterest

A korábbi esetekkel kapcsolatos jelentésekkel ellentétben ennek a páciensnek kezdetben nem voltak megfigyelhető daganatok az agyában, bár a betegség előrehaladtával mégis kialakult néhány.

Az időzítés miatt az orvosok arra gyanakodnak, hogy a beteg FAS-je egy ritka paraneoplasztikus neurológiai rendellenesség (PND) következménye lehet, amit az okoz, amikor az agyon kívüli rákos megbetegedések olyan immunválaszt váltanak ki, amely távolról is hatással lehet az idegrendszerre.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, a páciens rákja a kemoterápia és a sugárkezelés ellenére is áttéteket okozott, ami fokozatosan bénította meg a testét, és sajnos végül véget vetett az életének. A férfi a végsőkig megőrizte ír hangzású akcentusát.