Megdöbbentő felfedezés a rákkal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A reaktív oxigénfajták részt vesznek a rákkeltésben. Egy most közzétett tanulmány azt találta, hogy a hasnyálmirigyrákos sejtekben az egyik ilyen molekula, a hidrogén-peroxid különösen nagy mennyiségben fordult elő – írja a Phys.org tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A reaktív oxigénfajták (rövidítve ROS) fontos szerepet játszanak sejtjeink működésében. A sejtfolyamatok során keletkeznek, és képesek a sejt építőelemeit, például a lipideket és más molekulákat megcélozni és módosítani. A sejt igyekszik kordában tartani őket, hogy megakadályozza felhalmozódásukat és károssá válásukat. A rákos sejtekben azonban úgy tűnik, ez a szabályozás nem működik, így a reaktív oxigénfajták vizsgálata a rákkutatás egyik fontos eleme lett.

Ezeket az apró molekulákat sajnos nagyon nehéz elemezni, mivel rendkívül rövid életűek. Ennek ellenére egy svájci kutatócsoportnak most sikerült szelektíven mérnie e vegyületcsoport három kiemelkedő tagjának - a hidrogén-peroxid, a szuperoxid és a hidroxilgyök - koncentrációját a rákos sejtekben.

Speciális kémiai reakciók, nagy felbontású tömegspektrometria és biológiai vizsgálatok segítségével a csapat külön-külön meghatározta a három reaktív oxigénfajta szintjét.

Kimutatták, hogy a hidrogén-peroxid mennyisége a hasnyálmirigyrákos sejtekben jelentősen megnövekedett a többi ROS-molekulához képest, és ez a megemelkedett szint kritikusan hozzájárul a rákos sejtek túléléséhez.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a rákot elősegítő mutációk a hidrogén-peroxidot lebontó enzimek genetikai expressziójának elfojtását eredményezik. A hidrogén-peroxid magasabb koncentrációi megváltoztatták a sejtek lipid-összetételét. Mivel a rákos sejtek nagyon gyorsan osztódnak, hatalmas mennyiségű lipidre van szükségük az új membránok kialakításához.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Peakstock / Science Photo Librar

A kutatócsoport megfigyelte, hogy a hidrogén-peroxidot lebontó kataláz enzim elnyomása a rákos sejtek membránjainak létrehozására elegendő lipidmennyiséget eredményezett.

A szerzők arra a konklúzióra jutottak, hogy a hasnyálmirigyrákos sejtekben a hidrogén-peroxid-szint csökkentését szabályozó mechanizmus megszakadt, ami a reaktív oxigénfajta mennyiségének emelkedéséhez vezetett. Mivel a hibás szabályozás csak a hidrogén-peroxidot érintette, a többi reaktív oxigénfajtát nem, ezért a kutatócsoport a jövőben e molekulák differenciált kimutatását javasolja.