Tigris támadt vadászokra egy oroszországi természetvédelmi területen

szibériai tigris
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica). Az oroszországi állomány bő egy évtized alatt megduplázódott
Vágólapra másolva!
Szibériai tigris támadt három vadászra egy kunyhóban a Habarovszki terület egyik természetvédelmi terültén, egyiküket életveszélyesen megsebesítette.
Vágólapra másolva!

Azt állították, hogy az ablakon át tört be a tigris

A vadászok közül az egyik azt állította, hogy lelőtte a támadó nagymacskát. Az Anjujszki Nemzeti Park kedden egy felvételt is közzétett a kimúlt tigrisről. Mivel védett fajról van szó, a hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, bár a férfiak azt állították, hogy másfajta vadakra indultak vadászni. A vadászok szerint a ragadozó az egyik ablakon keresztült hatolt be.

Szibériai tigris (Panthera tigris altaica). Az oroszországi állomány bő egy évtized alatt megduplázódott Forrás: Wikimedia Commons/Appaloosa

A közzétett videón egyébként egy betört ablakot is látni.

A 19 éves fiatalt, akinek komoly sérülései voltak, kórházba szállították.

A hatóságok ezen felül azt is vizsgálják, hogy egy korábban holtan talált vadásszal is tigris végezhetett-e. A nemzeti park felhívta a figyelmet arra, hogy tigrisek élelem hiányában akár emberre is támadhatnak.

Megszaporodtak a szibériai tigristámadások a habarovszki régióban (a kép illusztráció) Forrás: Biosphoto/© Konrad Wothe / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - Ven/Konrad Wothe

Hasonló figyelmeztetést tett közzé a habarovszki terület vezetése is. Úgy tudni, több "problémás tigris" is akad a környéken, amelyeket be akarnak fogni és a hatalmas térség távoli végeibe akarnak áttelepíteni.

Fokozottan védett faj, de akadnak közük „emberevők"

A hatóságok szerint a tigrisek élelem után kutatva egyre többször kerülnek konfliktusba emberekkel, mivel a térségben jelentősen kevesebb a vaddisznó a korábbi évekhez képest. Számos vaddisznót az afrikai sertéspestis megfékezése jegyében vadásztak le, ezért most hiányoznak a táplálékláncból.
A szibériai tigris a világ legnagyobb macskaféléje.

A szibériai tigris a ma élő legnagyobb macskaféle Forrás: Wikimedia Commons/I. Malene

Az orosz kormány a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlapban megjelent egyik állásfoglalásában a szibériai tigrisek és leopárdok jelentős egyedszámú állományára utalva utasította vissza az állatvédők kifogásait,

melyek szerint az állam túl keveset tesz a nagymacskák védelme érdekében.

Oroszországban az utóbbi tizenkét évben nagyjából 750 példányra megkétszereződött a szibériai tigrisek egyedszáma, a leopárdoké 30-ról 130 emelkedett ez idő alatt. A siker részben a nagymacskák védelmét szolgáló programok tartós finanszírozására vezethető vissza.

(Forrás: MTI/dpa)