Sikeresen, ellenőrzött körülmények között semmisült meg vasárnap egy megsérült teherűrhajót a Csendes-óceánba csapódva - jelentette be a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett.

Részben elégett a légkörben, a megmaradt roncsok pedig a Csendes-óceánba csapódtak

A Roszkozmosz február 11-én jelentette be, hogy megmagyarázhatatlan nyomáscsökkenést tapasztaltak a Progressz MSZ-21-ben, amely az eredeti tervek szerint február 18-án vált volna le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amelyhez még tavaly októberben kapcsolódott. Az űrhajót ekkor elzárták az állomás többi részétől, és vizsgálatot rendeltek el.

A Progressz felbocsátása BajkonurbólForrás: ASP/Sputnik/RFSA

A károsodás okát nem tudták megtalálni,

de úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból megsemmisítik az űrhajót.

A mostani bejelentés szerint a Progresszt sikeresen leválasztották a Föld körüli pályáról, és beléptették a légtérbe, ahol részben elégett, a megmaradt darabjai pedig a Csendes-óceán déli részén, biztonságos területen a vízbe zuhantak és elsüllyedtek.

A meghibásodás miatt késik három asztronauta visszatérése

A vizsgálat késleltette az űrállomáson lévő két orosz és egy amerikai űrhajós hazaszállítását is. Szergej Prokopjevért, Dimitrij Petelinért és Frank Rubióért az új tervek szerint vagy most február végén, vagy márciusban indul űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról.

Űrsétán az ISS asztronautáiForrás: Shutterstock

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai háború és az amiatti nemzetközi szankciók ellenére is együttműködik.

(Forrás: MTI/Reuters/dpa)